Nova karta Evrope za mlade naljutila Balkance: "Zar smo mi svi medvjedi"

.

Evropska komisija obilježila je Međunarodni dan mladih na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavljivanjem mape Starog kontinenta na kojoj su prikazane određene specifičnosti zemalja. Naime, mapa je namijenjena djeci i mladima da na slikovit i zanimljiv način saznaju više o evropskim zemljama.

Uprkos najboljim namjerama Evropske komisije da u okviru svog „Kutka za učenje“ nastavnicima i učenicima pruži najbolju vrstu obrazovnog sadržaja, nacrtana mapa izazvala je mnogo kontroverzi.

Naime, na pomenutoj mapi su prikazane brojne evropske znamenitosti, ali ako obratite pažnju na Balkan, možete vidjeti kako je Evropska unija zanemarila ovaj “kutak”.

Balkanom očigledno nije bio previše očaran ilustrator mape i stoga je od svih simbola koji krase zemlje Zapadnog Balkana…preostalo – medvjed!

Brojni korisnici Facebok- a primijetili su ovaj neuspjeh Evropske unije i u komentarima izrazili svoje nezadovoljstvo.

“Na “Divljem zapadnom Balkanu” ništa se ne može vidjeti i naći, osim malo trave, medvjeda, pasa i mostića usred divljine”, stoji u najpopularnijem komentaru na objavi

“U većini zemalja bivše Jugoslavije žive samo medvjedi? Hvala ni za šta”, jedan je od komentara.

“Dakle, u zemljama Zapadnog Balkana žive samo psi i medvjedi. Zanimljive, prave evropske vrijednosti”, takođe je jedan od komentara ispod mape.