NOVA NAREDBA FUCZ-a: Obavezni karantin za sve koji od danas ulaze u BiH

FUCZ

Naredba br. 12-40-6146-120/20 od 10. aprila 2020. godine donešena od strane Federalne uprave civilne zaštite reguliše postupanje sa licima u prekograničnom prometu koja pristižu u našu zemlju.

Naredba se odnosi na granične prelaze i to: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Neum 1 i Neum 2 i Ivanica, Orašje, Velika Kladuša/ Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/ Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, u kojima se mora uspostaviti šatorsko naselje, a na graničnim prelazima Izačić i Bijače će se koristiti već uspostavljeni prihvatni centar od strane Oružanih snaga BiH.

Uvodi se obavezna mjera karantina za sva lica koja ulaze preko navedenih graničnih prelaza po Rješenju Federalnog ministra zdravstva.

Kantonalnim štabovima civilne zaštite se naređuje da pod pratnjom policijskih službenika osiguraju transport lica od graničnog prelaza do mjesta predviđenog za karantin.

Kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i kantonalnim upravama policije se naređuje da obezbjede stalno prisustvo policijskih službenika na gore navedenim graničnim prelazima.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove se naređuje da upućuje sva lica u prekograničnom prometu putnika u previđeni šatorski prostor te da zadrži putne isprave do izdavanja rješenja i njihovog preuzimanja od nadležnog štaba Civilne zaštite.

Ova Naredba se neće primjenjivati na vozače, mašinovođe, pilote i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu kao ni na lica u pograničnom i prekograničnom kretanju.

Za provođenje ove Naredbe zadužuje se Federalna uprava civilne zaštite, federalna uprava za inspekcijske poslove, Federalna uprava policije, Federalno ministarstvo zdravstva, kantonalna ministarstva zdravstva, kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policija, kantonalni zavodi za javnio zdravstvo i kantonalni štabovi civilne zaštite.

Ova naredba danas stupa na snagu i dužne su da je se pridržavaju sve navedene nadležne institucije i organizacije.