Nova taktika terorista se širi po Evropi: Svi pričaju o zalijetanjima vozilima u slučajne prolaznike, ali na djelu je potpuno druga metoda

Home

Nova taktika terorista se širi po Evropi: Svi pričaju o zalijetanjima vozilima u slučajne prolaznike, ali na djelu je potpuno druga metoda

Jedan muškarac napao je vojnike nožem u petak u Briselu uzvikujući "Allahu Akbar" prije nego je ubijen, a tužilaštvo je napad ocijenilo "terorističkim", dok je drugi uhapšen u Londonu nakon što je mačem ranio policajce ispred Buckinghamske palače.  

Do ta  dva napada je došlo u kontekstu nizanja džihadističkih napada u Evropi dok se veliki mirovni protest predviđa za subotu popodne u Barceloni, sedam dana nakon napada u Barceloni i Cambrilsu u kojima je poginulo 15 osoba, a više od 120 ih je povrijeđeno 17. i 18. avgusta.

U Briselu "vjerujemo da se radi o terorističkom napadu", rekla je portparolka belgijskog saveznog tužilaštva. Napadač protiv kojeg su vojnici upotrijebili vatreno oružje "preminuo je", dodala je ona. Dvaput je uzviknuo "Allahu Akbar", napadajući dva vojnika od kojih je jedan lakše ranjen". Belgijski mediji objavili su da je napadač somalijskog porijekla i da ima 30-tak godina.

Do napada je došlo nakon 20 sati na bulevaru u središtu glavnog grada Belgije, blizu glavnog trga Grand Placea, jedne od "osjetljivih" zona gdje ophodnju vrše naoružani vojnici zbog terorističke prijetnje u Belgiji.

To je prisustvo pojačano nakon napada 22. marta 2016. kad su ubijene 32 osobe a povrijeđeno 150 u Briselu. Belgija je u martu 2016. bila meta dvostrukog napada samoubica ISIL-a što se smatra najtežim napadom ikada počinjenim u Belgiji.

Otada je bila poprište nekoliko napada na vojnike i policajce. Alžirac koji živi u Belgiji napao je mačetom i ranio 6. avgusta 2016. dvije policajke u Charleroiu uz povike "Allahu Akbar" prije nego je ubijen. ISIL je preuzeo odgovornost za napad.

U Londonu je policija objavila tokom noći da je muškarac uhapšen za napad pred Buckinghamskom palačom pritvoren u okviru "Terrorism Act 2000", britanskih protuterorističkih zakonskih propisa. Ima između 20 i 30 godina. Zaustavio je automobil oko 20.35 sati po lokalnom vremenu blizu policijskog vozila ispred palače, gdje se nije nalazila kraljica Elizabeta II., koja je u svojoj škotskoj rezidenciji Balmoral.

- Policajci su primijetili veliki mač u njegovom automobilu i krenuli ga uhapsiti", po priopćenju britanske policije. "Tokom operacije privođenja dva su policajca lakše ranjena u ruku".

Primili su pomoć i nekoliko sati kasnije pušteni iz bolnice. Kako prenosi BBC, policijski izvori tvrde da je vitlao velikim mačem dužine 120 centimetara. Velika Britanija je teško pogođena terorizmom ove godine s tri napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država od marta.

U Londonu su napadači upotrijebili dvaput vozilo usmjerivši ga na prolaznike i potom ih napali noževima, u martu (pet mrtvih) i junu (osam mrtvih). U maju jedna se osoba raznijela bombom kućne izrade na izlasku s koncerta u Manchesteru pri čemu su poginule 22 osobe. Još je napada ili pokušaja napada nedavno počinjeno u Evropi.

U Finskoj je napad nožem ocijenjen terorističkim, a poginule su dvije osobe te ih je osam ranjeno 18. avgusta. U Holandiji je koncert američke rock-grupe "Allah-Las" otkazan u srijedu navečer u Rotterdamu zbog "konkretne" informacije iz Španije o planiranom napadu.

No, pojavile su se sumnje povodon autentičnosti te prijetnje, te su holadnski mediji u petak naveli podatak da se možda radilo o lažnoj dojavi.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Sat, 26/08/2017 - 14:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top