Nova uredba u Austriji: Od prvog augusta zaražene osobe će moći ići na posao

.
Korona karantena u Austriji očekivano pada. Proizlazi to iz teksta uredbe koji će poslijepodne biti predstavljen javnosti i koji je dostupan APA-i . Tko se ne osjeća bolesno, može izaći iz kuće i nakon pozitivnog testa na koronu, ali podliježe ograničenjima prometa. To znači da morate nositi FFP2 masku osim ako ste vani i nema nikoga na dva metra od vas.

Pravilnik definira i zabrane ulaska. To su bolnice, ustanove za njegu i invalide te lječilišta, ustanove za čuvanje djece, osnovne škole i centri za izvanškolsku skrb. No, zaposlenici iako su zaraženi smiju ući na ta radna mjesta, ali moraju nositi FFP2 masku.

U svakom slučaju, rad s pozitivnim testom ubuduće će, točnije od stupanja uredbe na snagu 1. kolovoza, opet biti moguć uz nošenje maske. No, to se ne odnosi na profesije u kojima nošenje maske de facto onemogućuje obavljanje posla, poput logopeda i glazbenika.

Nema ograničenja ako se na radnom mjestu okupljaju samo trenutno zaražene osobe. Ali i ovdje postoji iznimka. Maska se mora nositi u ranjivim okruženjima kao što su bolnice.

Ubuduće bi opet trebala postojati iznimka za rizične skupine. Ne morate ništa poduzimati na radnom mjestu ako tamo nema odgovarajuće zaštitne opreme.

Kod kuće nema potrebe za nošenjem maske za zaražene osobe sve dok su prisutni samo ljudi iz istog kućanstva, a to se odnosi i na osobne automobile. U ugostiteljske objekte ili na bazene možete ući, unatoč pozitivnim testovima, ali samo s maskom.

Napominjemo da se zabrana prometa ne primjenjuje samo nakon pozitivnog PCR testa, već nakon antigenskog testa koji ukazuje na infekciju koronavirusom. Ako se to ne potvrdi PCR testom, zahtjevi padaju. U svakom slučaju, prometna ograničenja vrijede najviše deset dana, nakon pet možete se besplatno testirati.

Pravila trenutno predviđaju karantenu od najmanje pet dana, nakon čega se možete testirati te s vrijednošću CT-a iznad 30 izaći iz karantene. Osim u Beču, prometna ograničenja vrijede već nakon pet dana do desetog ako ste još uvijek pozitivni.

Pravilnik će poslijepodne na konferenciji za novinare službeno predstaviti ministri socijalne skrbi i rada.

 

Foto: Christopher Dunker / BKA