Novalić komentirao pozitivne efekte ograničavanja marži na gorivo - Šepić ga podsjetio da kasni 27 mjeseci

novalic-sepic
Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o efektima propisivanja mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

 

Informacija se odnosi na maloprodajne cijene nafte u benzinskoj pumpi u Federaciji BiH nakon donošenja Odluke o prepisivanju neposrednih kontrola cijena, a to je privredno društvo koje vrši trgovinu na veliko i trgovinu na malo naftnih derivata propisanih maksimalnih prodajnih marža i apsolutnu prodaju u visini od 0 , 06 KM / litra derivata i maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom broju u visini od 0,25 KM / litra derivata.

U martu 2020. godine, i pored značajnih sniženja rafinerijskih cijena u regiji, u Federaciji BiH nije bilo odgovarajuće sniženje prodajnih i maloprodajnih cijena. 

Naime, trgovci u okolnostima proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH i dalje su imali nerealno visoke cijene derivata i vrlo visoke marže. Nakon odluke Vlade FBiH postignut je prosječni iznos od 50 litara 77,5
posto za benzin BMB 95 u odnosu na iznos uštede koji bi trebao biti 18.3.2020., A za dizelsko gorivo od prosječnih 50 litara, uštedio je 81,5 posto , 

 

Ovu informaciju prokomentarisao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, na svojoj facebook stranici:

 

A zamisli Fadile Novaliću koliko bi tek postigli efektivni rezultati da bi realizirali odluku o ograničavanju marži na gorivo koji sam, u ime Nezavisnog bloka predložio i Parlament BiH je usvojio još u veljači 2018. godine?

Ili zamišljamo da možemo izvesti premijeru, koja ima viziju i donosi brzo odluke - koliko bi tek tada novca, moguće je u džepovima razni tajkuni, stranačkih miljenika i 'malinara' ostalo u džepovima naših naroda i završili u legalnom punjenju budžeta i osiguravanju velikih plata radnika , vojniku, učitelju, medicinskoj sestri, penzioneru, socijalnim slučajevima, u stipendijama učenika ... E moj Fadile ... :(

Podsjećamo, inicijativu o ograničavanju marže na gorivo i pojeftinjenju istoga, podnio je Nezavisni blok još početkom 2018. godine, a u Parlament BiH je usvojen 20. februara iste godine i obvezan je vlastima da se primijeni i ograniči marže, što je Vlada FBiH donijela tek 9 , travnja 2020. Dakle, nakon skoro 27 mjeseci.