Novalić: Nema mjesta za paniku, ima dovoljno namirnica i energenata

.
Napomenuo je da najveći inflatorni pritisak i poremećaji u lancu snabijevanja dolaze u oblasti poljoprivrede i energetike

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakona sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem rekao je da kriza zahtijeva harmonizaciju mjera na svim nivoima vlasti, te poručio da nema mjesta za paniku jer ima dovoljno namirnica i energenata.

- Mjera koja se odnosi na ograničenje marži, koje su harmonizirane između RS i FBiH, osam posto na nekih više od petsto proizvoda, dala je rezultat i da nije toga, povećanje cijena bi bilo još veće. Tu je i mjera u vezi ograničenja maloprodajne i veleprodajne marže na goriva. Sporazumili smo se danas da će te dvije mjere ostati do daljnjeg - naveo je Novalić.

Napomenuo je da najveći inflatorni pritisak i poremećaji u lancu snabijevanja dolaze u oblasti poljoprivrede i energetike, ukazujući na potrebu da i naredne mjere u tim oblastima budu harmonizirane.

- Mogu da razumijem da su ukrajinska dešavanja ostavila negativne posljedice i oživjele neke stare strahove kod stanovništva, a da je riječ o snabdijavanju, ali nema mjesta za paniku. Imamo dovoljno da snabdijevamo stanovništvo kada govorimo o prehrani i energetici - istakao je Novalić dodajući da očekuje da će inflatorni pritisci oslabiti.