fbpx Novalić od direktora šest kompanija tražio novac za gradnju cesta

Novalić od direktora šest kompanija tražio novac za gradnju cesta

Home

Novalić od direktora šest kompanija tražio novac za gradnju cesta


Federalni premijer Fadil Novalić održao je prekjučer sastanak s predstavnicima šest javnih preduzeća, od kojih je tražio novac za gradnju brzih cesta, saznaje "Avaz".

No, ovaj sastanak nije polučio željeni rezultat. Na sastanku su bili predstavnici „BH Telecoma“, HT-a Mostar, „Elektroprivrede BiH“, „Elektroprivrede HZHB“, „BH-Gasa“ i „Aerodroma Sarajevo“.

Smanjenje kapitala

Kako nam je rečeno, Novalić je tražio da se iz akumulirane dobiti preduzeća, odnosno iz stavke neutrošenih sredstava za investicije, izdvoje sredstva za finansiranje brzih cesta, ali predstavnici kompanija odgovorili su mu da se radi o sredstvima koja služe za reinvestiranje u kompanijama.

- Ta sredstva mogu se uzimati samo ako bi se smanjio kapital pojedinih kompanija, u suprotnom bi se narušilo poslovanje pojedinih subjekata - kazao nam je naš izvor.

Zanimljivo je da je Novalić na sastanak pozvao predstavnike HT-a Mostar i „Elektroprivrede HZHB“, koji su negativno poslovali u 2016., te koji nemaju akumuliranu dobit.

S druge strane, na ovom sastanku nisu bili predstavnici resornih kompanija za gradnju cesta, a to su "Ceste FBiH" i "Autoceste FBiH".

Direktori ovih kompanija Ljubo Pravdić i Adnan Terzić kazali su nam da nisu pozvani na ovaj sastanak.

Direktor „BH Telecoma“ Mirsad Zaimović potvrdio nam je da je ovaj sastanak održan, ali da mu on nije mogao prisustvovati.

Obilazak firmi

- Kako mi je preneseno, od svih navedenih kompanija jedino je „BH Telecom“ u mogućnosti da izdvoji dio sredstava za finansiranje cesta - kazao nam je Zaimović.

On nam je potvrdio da je premijer zadužio svoju savjetnicu Aidu Soko da obiđe pojedine kompanije kako bi sakupila detaljne informacije o njihovim mogućnostima finansiranja cesta u FBiH.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Ned, 09/04/2017 - 13:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top