Novalić odgovorio Forti: Preduzmite konkretne korake, umjesto što druge optužujete

Novalić
Federalni premijer Fadil Novalić je poručio premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti da preduzme konkretne korake, umjesto što druge optužuje da ne rade. Reagovao je nakon što je Forto poslao dopis čelnicima kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti.

 

"Situacija s pandemijom koronavirusa je više nego ozbiljna, posebno u Kantonu Sarajevo, i zato je krajnje vrijeme da premijer Forto prestane pričati i preduzme konkretne korake, koristeći sve resurse koje ima na raspolaganju, umjesto što okolo optužuje sve druge da ne rade, baveći se populizmom i PR-om", saopćili su iz Novalićevog kabineta nakon Fortinog dopisa.

Kako su naveli, Novalić je danas detaljno objasnio zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine šta vlada konkretno radi u ovoj situaciji - od ekonomskih mjera do nabavke vakcina.

Novalić je poručio da će podržati svaki konkretan Fortin prijedlog.

"Svaki konkretan prijedlog premijera Forte će podržati premijer Novalić, svjestan teške situacije u kojoj su se našli građani Sarajeva, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja raditi na svim mjerama koje će građanima olakšati i pomoći da prebrode nastalu tešku situaciju, među kojima prioritetno nabavku vakcina kako bi što prije krenuli s imunizacijom i zaustavili dalje širenje pandemije", poručili su.

Podsjećamo, premijer KS je ranije danas u spomenutom dopisu, između ostalog, naveo da će biti krajnje vrijeme pokrenuti pitanje krivične odgovornosti ako izostane podrška entitetske i državne vlasti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odbila prijedlog entitetskog Kriznog štaba da se uvedu restriktivnije mjere protiv pandemije, dok je sarajevska vlast odlučila od sutra zatvoriti ugostiteljske objekte na 15 dana, te ograničiti kretanje od 21 do 5 sati.