Novalić: Šta sam zatekao kada sam postao premijer, a šta ostavljam iza sebe

.
Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je odlučio obratiti se građanima i obavijestiti ih o stanju koje je zatekao i o stanju koje ostavlja iza sebe.

 

"Šta sam zatekao? Na računu je bilo 0KM. Deficit budžeta FBiH, deficit budžeta u ministarstvu poljoprivrede, autocestama, svim mogućim fondovima, ministarstvima. Sve je bilo opustošeno. 705 miliona deficita. Na svakom koraku nezadovoljni radnici. Penzije i plate su kasnile. Boračke naknade, također. Poticaji privredi bili su nepostojeći. Ogromni dugovi u svim sektorima", napisao je Novalić.

U nastavku je naveo i ono "što ostavlja".

"Iza sebe sam ostavio stabilan penzioni fond. Na računima vlade 800 miliona likvidnih sredstava, suficit budžeta od 478 miliona maraka. Redovne penzije i penzionere koji uvijek mogu računati na njihovo povećanje. Redovne isplate svih naknada. I dug značajno otplaćen. Došli smo do toga da nam MMF nije ni potreban. Nadam se da će to znati sačuvati ovi nametnuti što se sada kite tuđim rezultatima."

Fadil Novalić sa sobom nosi i prvostepenu presudu kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke respiratora.