Nove naredbe Kriznog štaba HNK: Na skupovima maksimalno 25 ljudi

znk
Također, obavezno je pravilno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, ali i otvorenom tamo gdje nije moguće održati fizičku distancu od dva metra

Zbog užasne situacije uzrokovane koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je samo danas registrirano novih 185 slučajeva,od čega u Mostaru 128, Krizni štab Ministarstva zdravstva HNKna današnjoj sjednici je posegnuo za novim naredbama.

Tako je reduciran broj osoba na skupovima poput politčkih, vjenčanja, krizmi, sprovoda, dženaza i svih sličnih događaja gdje je na otvorenom prostoru dozvoljeno najviše 50 , a u zatvorenom maksimalno 25 ljudi.

Također, obavezno je pravilno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, ali i otvorenom tamo gdje nije moguće održati fizičku distancu od dva metra. Obavezno je i nošenje maski za učenike od petog razreda nadalje.

Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK je zabranio sve vannastavne aktivnosti.

Zadužuju se inspekcijski organi da pojačaju nadzor u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprečavanja širenja COVID-19 na području svoje nadležnosti, kao i kontrolu ove naredbe. Pored pojačanog redovnog inspekcijskog nadzora, mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave obavezne su formirati i inspekcijske timove koje čine dva inspektora, a koji će uz asistenciju policijskih službenika vršiti kontrolu provedbe naloženih mjera i izricati sankcije u skladu s važećim propisima-navedeno je nakon sjednice Kriznog štaba.