Novi britanski ambasador u BiH započinje mandat predajom akreditiva

ambasador

Novi ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly danas predaje akreditivna pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću čime i zvanično počinje njegov mandat.

Julian Reilly na ovoj dužnosti je zamijenio ambasadora Matta Fielda koji je imao vrlo zapažen mandat. U oproštajnom govoru Field je poručio kako upozorava svog nasljednika da mu u BiH nikada neće biti dosadno. 

Julian Reilly je iskusni diplomata sa preko 20 godine službe u Ministarstvu za vanjske poslove, komonvelt i razvoj. Neke od najviših dužnosti koje je obavljao obuhvataju one specijalnog izaslanika za Rog Afrike i Crveno more, šefa odjela za Istočnu Afriku, zamjenika šefa Odjela za Zapadni Balkan i proširenje, v.d. zamjenika direktora Odjela za Rusiju, Južni Kavkaz i Centralnu Aziju pri britanskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Inače, Velika Britanija je u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo fokusirana na Bosnu i Hercegovinu, a Vlada je imenovala i posebnog izaslanika za Zapadni Balkan Stuarta Peacha. 

Nedavno je u posjeti BiH boravila i ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Lizz Truss koja je istakla jasno opredjeljenje Velike Britanije da će pomoći BiH, a posebno kada je riječ o sve jačem ruskom utjecaju.