Novi članovi Predsjedništva BiH danas polažu zakletvu i preuzimaju dužnost

sa
Bećirović će naslijediti Šefika Džaferovića, Cvijanović stranačkog kolegu Milorada Dodika, dok će Komšić i naredne četiri godine provesti u Predsjedništvu BiH

Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti izvršena primopredaja dužnosti i na kojoj će novoizabrani članovi ove institucije položiti zakletvu.

Podsjetimo, na Općim izborima u BiH održanim u oktobru za članove Predsjedništva izabrani su Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović.

 

Bećirović će naslijediti Šefika Džaferovića, Cvijanović stranačkog kolegu Milorada Dodika, dok će Komšić i naredne četiri godine provesti u Predsjedništvu BiH.

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će upriličena danas s početkom u 13:00 sati.

Podsjetimo, Bećirović je u utrci za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda ubjedljivo pobijedio ispred Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića. Bećirović je osvojio 330.238 glasova, dok su njegovi protukandidati Izetbegović i Hadžikadić osvojili 214.412, odnosno 30.968 glasova.

Komšić je za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda slavio ispred Borjane Krišto. Komšić je dobio glas 227.540 glasova, dok je Krišto osvojila 180.255 glasova.

Željka Cvijanović je u RS izabrana sa 327.720 glasova. Iza nje su ostali Mirko Šarović (224.912), Vojin Mijatović (38.655), Nenad Nešić (34.955) i Borislav Bijelić (8.278).

Foto:Avaz