Novi direktor Alen Pilav: “Volio bih da se vrate oni koji su otišli sa KCUS-a"

.

V. d. direktora KCUS-a prim. dr. Alen Pilav, bio je gost u “Centralnom dnevniku”.

Po Statutu KCUS-a vršilac dužnosti ima sva prava i obaveze generalnog direktora. Imam sve ovlasti, idemo dalje! Kad znam da sam dao 150% od sebe, ja mirno spavam, a mirno spavam već trideset godina. Četiri kandidata su se prijavila za mjesto generalnog direktora KCUS-a, a ranije je bio prijavljen jedan kandidat, odnosno jedna, a sada četiri – rekao je dr. Pilav.

Ističe da to znači da se ljudi sada smiju prijaviti na tu funkciju.

Volio bih da se vrate oni koji su otišli sa KCUS-a, oni se mogu vratiti. Skidam kapu kadru koji je ostao tu, i supruga i ja smo imali ponude da idemo vani, nismo htjeli. Želim da moj sin sutra želi da radi u KCUS-u, želimo vratiti struku i medicinu u KCUS – kazao je.

Istakao je da je, uprkos svemu, na KCUS-u uspio opstati.

Bilo je svega… Hirurg je poseban ljekar, specifičan. Kad uđem u salu, za mene ne postoji ništa drugo. Ovo sam želio da radim jer sam smatrao da hirurzi, radiolozi, interniste moraju da rade sa najboljim aparatima, koncima…

To nismo imali prije. Ljekari moraju odrađivati šta će se kupiti, a ne najniža cijena niti pravnik. Naručivali su se najjeftiniji konci. Odakle meni pravo da vas operišem najjeftinijom koncem?! Otvaranje KCUS-a podrazumijeva i to, taj vid štednje nema opravdanja – poručio je.

Istakao je da mu je Sebija Izetbegović kolegica i da imaju kolegijalan odnos.

Naši stavovi u pogledu upravljanja KCUS-om, liječenja pacijenata, pristupa medicini su potpuno različiti. Ona je dobila novo radno mjesto – to je bila moja zakonska obaveza i to rješenje sam potpisao. Ona je specijalista ginekologije i na osnovu toga je dobila novi posao na Klinici za ginekologiju i akušerstvo – zaključio je.