Novi predsjednik Raisi: Prioritet Irana je poboljšanje veza s regionalnim susjedima

rais
Prioritet Islamske Republike je poboljšanje veza sa susjedima na Bliskom istoku, rekao je u ponedjeljak novoizabrani iranski predsjednik Ibrahim Raisi i pozvao Saudijsku Arabiju da se odmah prestane miješati u rat u Jemenu.

Iranska vanjska politika neće biti ograničena nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama iz 2015. godine, istaknuo je Raisi na svojoj prvoj konferenciju za novinare nakon pobjede na izborima i kratko potvrdio da se ne želi susresti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Saudijska Arabija i njezini saveznici trebali bi odmah zaustaviti svoje miješanje u Jemen", rekao je Raisi (61) na televizijskoj konferenciji za novinare i dodao da "Iran želi interakciju sa svijetom" jer je prioritet njegove vlade "poboljšanje veza sa susjedima u regiji".

S iranske strane "nema zapreka" uspostavi diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom" i "ponovnom otvaranju veleposlanstava", rekao je Raisi u trenutku kada se razgovara o približavanju dviju sila u Zaljevu koje nemaju diplomatske odnose od početka 2016.

Tvrdi i oštri kritičar Zapada Raisi će preuzeti vlast od pragmatičara Hasana Rouhanija u kolovozu, upravo u vrijeme kad Iran nastoji popraviti "pohabani" nuklearni sporazum i riješiti se nametnutih američkih sankcija koje su izazvale nagli gospodarski pad.

"Ipak, naša vanjska politika neće biti ograničena samo na nuklearni sporazum jer nećemo samo za njega vezati interese našeg naroda, već ćemo imati interakciju s cijelim svijetom", rekao je Raisi u Teheranu.

Foto: Abedin Taherkenareh