Novi transferi i/ili novi ‘politički papci’ u USK?

 

Pojava prelaska iz jedne u drugu stranku je dobro znana na našoj političkoj sceni i ona je dosad, u pravilu bila popraćena ličnim, finansijskim ili drugim materijalnim interesom pojedinaca koji se u jednu stranku i lidera kunu do podne, a onda ‘promijene dres’ i kunu se u drugog lidera, ‘sa istim žarom kao što su radili sa prethodnim’. Takve političare, narod i birači preziru i ubrzo ih kazne, ponize i odbace.

Postoji i druga grupa političara, koji se, zbog jasnog principa i neslaganja sa odlukama ili rukovodstvom svoje stranke, razidju sa istom, napuste je ili natjeraju rukovodstva da ih isključe i onda potom, takvi političari, želeći da se bore za svoje principe i politiku u koju vjeruju, zajedno sa svojim istomišljenicima osnuju novu političku stranku i kroz nju pokušaju uraditi sve ono što su htjeli i željeli, a nisu mogli kroz svoju raniju stranku.

Ova druga grupa političara, počesto uspije, bude prepoznata od birača i dobije šire povjerenje i legitimitet za buduće političko djelovanje. To su na prostoru USK pokazali i uspjeli A-sda i Nermin Ogrešević, te na zadnjim izborima Senad Šepić i nova stranka koju je osnovao i koja je ostvarila uspjeh na nivou USK, ali i drugih kantona, te FBiH i BiH gdje Nezavisni blok ima izabrane zastupnike. Narodu je ponekad, posebno u prvi mah poteško razaznati svačije motive, razloge neslaganja, izlazaka, napuštanja svojih dotadašnjih stranaka i pravljenja novih, ali ubrzo se kroz njihovo djelovanje pokaže pravo lice i namjere takvih političara.

 

Image

 

Posebno se brzo i lahko uoči i osudi prelazak iz jedne stranke u drugu izabranih zastupnika u toku trajanja mandata. Jer, to predstavlja očitu i jasnu prevaru birača, koji su za jednu osobu glasali na listi jedne stranke i nikada joj neće oprostiti da istupi iz jedne stranke i prikloni se drugoj. Da djeluju kao nezavisni kandidati, to je razumljivo i smatra se nastavkom borbe za obećanja i interese birača, ali da se izađe iz jedne i u toku jednog mandata pristupi drugoj političkoj stranci, to birači smatraju klasičnom izdajom njihovog povjerenja i takve osobe odbace, uskrate im nadalje povjerenje, a mediji i javnost ih kolokvijalno nazivaju ‘političkim papcima’.

Ovih je dana aktuelna priča i rade ‘kladionice’ u kuloarima koji će od poslanika ili poslanica iz Skupštine USK promijeniti dres i kojim putem će ići. Špekulira se da bi zastupnici iz Cazina, iz SDA koji nisu dobili saglasnost Centrale da dalje vode ovu stranku na općinskom nivou mogli formirati novi Klub i podržati aktuelnu većinu, uz podršku njihovim kadrovima i projektima, jer su već otpisani iz SDA, pa žele mandat iskoristiti za svoje i ciljeve svojih bliskih saradnika. Zasad ne razmišljaju o prelasku u neku drugu stranku, iako su, kako tvrde naši izvori, zainteresirani ostvariti kontakte sa vladajujućim Asda, ali i sa Nezavisnim blokom koji pokazuje najveći potencijal za razvoj i širenje u USK, ali i cijeloj BiH. Osim ovih, špekulira se i o još jednoj zastupnici ove stranke, a koliko je ovo tačno ubrzo će biti poznato, jer su unutarstranački izbori u ovoj stranci u svojoj završnoj fazi.

S druge strane, špekulacija da bi nezavisni zastupnik Agan Bunić, bivši član SDA, pa zatim Radončićevog SBB-a mogao pristupiti nekoj od drugih političkih stranaka na USK, zvuči malo vjerovatna, jer je svjestan i sam Bunić da sebe u novom dresu bilo koje druge političke stranke više nikome ne bi mogao prodati, barem zadugo još, dok sa pozicije nezavisnog zastupnika iole može nastupati i pokušati vratiti jako srozani autoritet i povjerenje birača nakon afera koje su ga u posljednje vrijeme potresale i koje će dugo kompromitirati ovoga mladog krajiškog političara. Kao što bi opteretile i eventualno neku stranku ili Klub kojem bi prustupio, tako da je i za njega, u ovom momentu i najmanje tokom ovoga mandata najrealnija i najbolja opcija djelovati kao nezavisni zastupnik.

Da li je onda najizvjesnije da će jedan od zastupnika DF-a ili jedno od dvoje izabranih s liste Pomak-a Šuhreta Fazlića ubrzo obznaniti svoj politički transfer i naplatiti to novim pozicijama ubrzo ćemo saznati.

Sve u svemu, politička kriza u USK će na vidjelo najvjerovatnije izbaciti i neke nove transfere, ali i pružiti mogućnost nekim od zastupnika na koje gradjani USK s pravom gledaju s podozrenjem i sumnjom, zbog njihovog dosadašnjeg mijenjanja dresova zarad ličnih interesa, da ovaj put ostanu dosljedni svoje borbe za ljude, birače i njihove interese stave u prvi plan. Ako se tako budu ponašali, onda će povjerenje njihovom ličnom angažmanu kad dodje vrijeme izbora, makar nastupali i samostalno ili kao nezavisni kandidati biti prepoznato i podržano. Ako iznevjere ljude, biće to kratkog daha, jer će ostati poniženi, odbačeni i poraženi od naroda dok za to bude prva prilika.