Novo obećanje SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti

Kompromis oko NATO puta koji uključuje i referendum o pristupanju za prvog čovjeka SDA mogao bi biti ključ za formiranje vlasti na državnom nivou. Sve bi moglo biti završeno u narednih sedam dana saglasni su u HDZ-u, SDA-u i SNSD-u no još uvijek bez naznake da će to zaista biti tako. Bez dogovora o formiranju vlasti, Dom naroda je sazvao hitnu sjednicu na kojoj bi trebao izabrati Delagaciju BiH za Savjet Evrope. Sjednica je zakazana za ponedjeljak.

Dogovoreno je koje će stranke u vlast, ali ne i smjernice po kojim bi trebala raditi. Glavni problem NATO put. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas nudi rješenje, između ostalog i referendum:

"Srednje rješenje je slanje godišnjih planova, onako kako je to predviđeno zakonom i zadovoljiti da tako kažem srpsku stranu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva, eventualno referenduma u cijeloj BiH."

Ukoliko nađu kompromis, Izetbegović, kao i predsjednik HDZ-a Dragan Čović vjeruje da bi vlast mogla biti formirana u narednih sedam dana, prenosi N1.

"Mi smo sve ono što se treba napraviti između sebe dogovorili, čak smo i ovih dana juče i prekjuče između sebe razmjenjivali informacije i čini mi se da smo opet blizu dogovora, ali da ne bude da ja ne vidim dobro."

Predsjednik SNSD-a više puta je pominjao referendum o NATO-u građana RS, a ne BiH kako to predlaže Izetbegović. Za sada nema reakcije da li bi takav referendum bio tačka konsenzusa ili novi razdor među partijama u BiH. Iz SNSD-a danas kratka poruka da vlast može biti formirana odmah, sa NATO-om saradnja, ali ne i pristup.

"Rok SNSD-a je bio odmah u novembru, tako da SNSD nije ni na koji način pravio problem. Onog trenutka kada drugi odustanu od ucjena, SNSD će biti spreman sjesti za sto i sve završiti", odgovorio je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Ovakvu politiku Željko Komšić kaže razumije, no poručuje pristup NATO-u je psihološka potreba građana BiH za sigurnošću:

"Ja mislim da smo bliže NATO-u nego EU, teže je ispuniti ono što EU od nas traži, lakše je ispuniti ono što NATO traži. O tome je riječ."

Zbog nepostojanja saglasnosti oko NATO-a brojne obaveze institucija BiH su na čekanju. Među njima i imenovanje delegacije BiH za Savjet Evrope. S tim u vezi, za ponedeljak, kada ističe rok za imenovanje, Dom naroda sazvao je Hitnu sjednicu.