Novo pismo Inzku zbog poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca u RS

asd
Grupa od nekoliko Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanca porijeklom iz BiH ujedinjenih u "Radnu grupu za Bosnu i Hercegovinu" uputili su danas pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku u kojem ga ponovno upozoravaju na eskalaciju poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca u Republici Srpskoj.

Kako je za Fenu kazao profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew, “Radna grupa za BiH” nastoji podići svijest i unaprijediti diplomatsku politiku u prioritetnim područjima članstva u NATO-u, pristupanju Evropskoj uniji i pomoći u okončanju poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Ova grupa oformljena je kako bi, između ostaloga, potaknula američko vodstvo u vanjskoj politici da obnovi odnose s evropskim partnerima i NATO-om, ali i da suverenitet i stabilnost BiH kao i stabilnost regije stavi u visoki prioritet međunarodne zajednice.

Osnovani su kao grupa kako bi kontaktirali administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i podigli svijest o međunarodnoj agresiji i genocidu počinjenom u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

U okviru njihovih aktivnosti održali su dva sastanka s visokim predstavnikom Inzkom, uključujući javni događaj 28. februara o temi “Završetak rata u Bosni i Hercegovini: Završavanje poricanja genocida i veličanje ratnih zločinaca: razgovor visokim predstavnikom”.

– Podržavamo njegovu inicijativu za uklanjanje ploče sa Studentskog doma na Palama postavljenu za ratnog zločinca i osnivača Republike Srpske Radovana Karadžića te za ukidanje priznanja koje mu je dodijelila Skupština Republike Srpske 2016. godine – naveli su osnivači grupe.

Visoki predstavnik Inzko objasnio je da je čekao da reagira na veličanje ratnih zločinaca dok ne bude donesena drugostepena presuda ili konačna presuda, a upravo se to obrazloženje često podrazumijeva ili navodi u postojećem zakonodavstvu protiv poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Međutim, u svom pismu visokom predstavniku potpisnici su izrazili duboku zabrinutost zbog toga što je u pet godina od prvostepene presude Karadžiću, poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca i proslava genocida i drugih ratnih zločina prožela kulturu Republike Srpske.

Problem je što mnogi spomenici i ceremonije, poput onih u Prijedoru, Bijeljini i Višegradu, koji se odnose na “branitelje Republike Srpske”, nisu predmet osporavanja te se glorifikacija ratnih zločinaca nastavlja nekažnjeno uključujući skandiranja, slogane i transparente.

Potpisnici su zatražili od visokog predstavnika da osudi takvu kulturu poricanja i veličanja koja prožima Republiku Srpsku te da putem bonskih ovlasti odmah poduzme mjere za suzbijanje kulture mržnje i provokacije u entitetu Republika Srpska.

Nadalje, apelirali na da uspostavi komisiju koja će uključivati i predstavnike bh. dijaspore kako bi se dokumentirali i javno osuditi slučajevi poricanja, glorifikacije i trijumfalizma kroz kampanje javnog obrazovanja i pripreme planova za zaustavljanje tog procesa, a u pismu su izrazili spremnost da pomognu u tom procesu.

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio usvojiti izmjene Krivičnog zakona kojim bi se zabranilo poricanje genocida, pozvali su visokog predstavnika da slijedi svoje obećanje o nametanju državnog zakona protiv poricanja genocida i glorifikacije ratnih zločinaca.

– Vaš postupak u tom pogledu bio bi presudan korak u ponovnom uspostavljanju prvenstva vladavine zakona u društvu nakon genocida i u zaštiti preživjelih od daljnjeg zastrašivanja i trauma – stava su potpisnici.

U pismu je navedeno nekoliko primjera spomen-obilježja koji slave ratne zločince poput četničkog vođe Dražu Mihailovića kojem je naslikan mural u Foči, a Gradska skupština Bijeljine izglasala je izgradnju spomenika Mihailoviću.

Ove godine, 12. aprila, općina Višegrad organizirala je službenu ceremoniju u počast ruskim dobrovoljcima koji su poginuli dok su vršili zvjerstva koja je počinila takozvana Vojska Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i gradonačelnik Višegrada Mladen Đurević proslavili su ruske dobrovoljce kao heroje “domoljubne obrane” Republike Srpske.

– Čitava generacija mladih u Republici Srpskoj odrasta s dojmom da su ratni zločinci heroji. Poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca i proslava genocida, jasni su pokazatelji da bi se zločini mogli ponoviti što izaziva veliku zabrinutosti. Takva praksa isključuje mogućnost restorativne pravde i uskraćuje budućnost preživjelima – napominju potpisnici pisma upućenog Inzku.

Stoga su na kraju pozvali Ured visokog predstavnika u BiH da najoštrije osudi takvu praksu, učini sve kako bi se uklonili spomenici i ploče počiniteljima najstrašnijih zločina te proslave genocida na sportskim priredbama zabranjenile i kriminalizirale.