Novogodišnje obraćanje Milorada Dodika: Malo o trećem svjetskom ratu, malo o britanskim špijunima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je za bilo kojeg građanina BiH važno da u eventualnom globalnom sukobu ova zemlja ne bude svrstana i da ne bude dio za potkusurivanje i eksperiment, jer u takvim situacijama uvijek najviše nastradaju najmanji.

"To je moja logika, ali logika i politika moraju da idu zajedno. U ovom pogledu ponovo ću se vrati na odluku parlamenta RS i ona će biti odlučujuća u vezo sa pitanjem našeg učešća u vojnim savezima", rekao je Dodik danas na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da su globalni odnosi u svijetu značajno poremećeni, primijetan je rast konfrontacija i da se velike sile dodatno naoružavaju, pa mnogi analitičari smatraju da ne treba isključiti mogući vojni sukob najmoćnijih vojnih sila na svijetu.

"Politika koju ćemo sprovoditi u narednoj godini je politika vojne neutralnosti. Vi znate da je Narodna skupština Republike Srpske donijela rezoluciju u kojoj je RS svrstala u prostor koji će se boriti za vojnu neutralnost i ja tu politiku neću derogirati i neću je mijenjati. Ta politika ostaje osnova mog djelovanja", poručio je Dodik. 

On je podsjetio da je Narodna Skupština Republike Srpske u Ustavu BiH u sistemu odlučivanja prepoznata kao mjesto konačne odluke pod sistemom vitalnog nacionalnog interesa.

"Kao član Predsjedništva koji dolazi iz Republike Srpske, nisam spreman nijednog trenutka da preduzmem bilo koju mjeru, pred bilo kojim autoritetom, da promijenim odluku Narodne skupštine Srpske, tako da će ta odluka i ta politika vojne neutralnosti biti u funkciji svih onih koji dolaze iz RS", zaključio je Dodik.

Pored toga, Dodik je ubijeđen da čelništvo Velike Britanije radi na rušenju ovog entiteta.

"Bilo je raznih uplitanja u prošloj godini u izborni proces. Kad smo objelodanili da su Britanci uložili veliki novac za uticaj na izbore, svi su napadali nas. Međutim mi u Republici Srpskoj smo se bavili važnim elementima života. Bavili smo se infrastrukturnim projektima", izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je spomenuo i projekte kao što su autoput Banja Luka - Doboj, kao i bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

"Činili smo sve da završimo započete infrastrukturne projekte i mogu da se pohvalim da smo završili autoput, a nastavićemo i raditi na autoputu od Doboja do Drine. Ovu godinu obilježio je i projekat izgradnje Bolnice Srbije, koju smo otvorili", naveo je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska raditi na sprečavanju ulaska migranata u BiH, i dodao da će biti preuzete efikasne mjere da se od ulaska migranata zaštiti taj bh. entitet.

Za karj, poručio je da će Republika Srpska učiniti sve da obezbjedi mir na ovim prostorima.

"Bavit ćemo se pitanjem ostvarivanja stausa kandidata ze EU i već smo mogli imati uslove da o tome razgovaramo da smo formirali Vijeće ministara. Ali pošto smo zemlja apsurda i to pitanje se odužilo. RS je konstituisala vlast i implementirala izborne rezultate i odradila sav posao u vezi sa formiranjem državnih institucija", naglasio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva na pitanje vezano za formiranje Vijeća ministara rekao je da predsjedavajući treba da bude iz reda srpskog naroda, te da to bude Zoran Tegeltija.