Novom ministru pravde Francuske heroj u djetinjstvu bio je legendarni Mostarac

francuska
Uspješno odbranio beogradsku Crvenu zvezdu optužbe da je bila uključena u namještanje meča evropske Lige prvaka protiv Pari Sen Žermena

 

Poznati francuski advokat Erik Dipon-Moreti (Eric Dupond-Moretti) preuzeo je dužnost ministra pravde Francuske. Njegovo imenovanje bilo je veliko iznenađenje nakon što je predsjednik države Emanuel Makron (Emmanuel Macron) povjerio formiranje Vlade novom premijeru Žanu Kasteksu (Jean Castex).

Kako prenose beogradske "Novosti", Moreti na određen način predstavlja zvijezdu "prijelaznog roka" na političkoj sceni Francuske.

On je postao poznat sportskoj javnosti kada je pred Nacionalnim finansijskim tužilaštvom uspješno odbranio prvaka Srbije Crvenu zvezdu optužbe da je bila uključena u namještanje meča evropske Lige prvaka u fudbalu protiv francuskug prvaka Pari Sen Žermena. 

Između ostalih, njegovi klijenti su bili i čuveni biznismen Bernar Tapi (Bernard Tapie), fudbaler Karim Benzema, rukometaš Nikola Karabatić...

U ranijem razgovoru za "Novosti", Dipon-Moreti je otkrio da voli fudbal i da je legendarni golman, Mostarac Ivan Ćurković, koji je branio i za francuski Sent Etjen, obilježio njegovo djetinjstvo.

Kao specijalista za krivično pravo, Dipon-Moreti (59) važi za jednog od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti. Zadatak nove Vlade Francuske bit će, prije svega, da prebrodi finansijske teškoće izazvane epidemijom koronavirusa.