NSRS danas odlučuje o sudbini NATO puta Bosne i Hercegovine?!

Home

NSRS danas odlučuje o sudbini NATO puta Bosne i Hercegovine?!


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je najavio da će se vladajuća koalicija u bh. entitetu Republika Srpska na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske pokrenuti pitanje suspenzije ranije usvojene deklaracije koja podržava put Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije.

Iako na dnevnom redu današnje sjednice NSRS nema pomenute deklaracije, nije isključeno da će ona na dnevni red biti uvrštena naknadno.

Analitičari ocjenjuju da se današnja sjednica NSRS može iščitati i kao ključni dan o NATO i EU sudbini Bosne i Hercegovine, barem do Općih izbora u BiH 2018. godine.

Politički analitičar Muharem Cero podsjeća da se ministrica odbrane Bosne i Hercegovine trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. On vjeruje kao Pendeš po nalogu Dragana Čovića, a zarad Milorada Dodika, vrši pritisak da SAD pristane na fleksibilniji NATO putu za Bosnu i Hercegovinu. Taj fleksibilniji put, po zamisli HDZ-a BiH i SNSD-a  znači da se vojna imovina na teritoriji Republike Srpske ne knjiži na stvarnog titulara Bosnu i Hercegovinu, kako stoji u presudi Ustavnog suda BiH, već na bh. entitet Republiku Srpsku. Ukoliko SAD pristane na ovakav scenariji, Dodik će otkočiti NATO put na kojem je BiH zapela, iako u konačnici to još uvijek ne znači da BiH postaje članica NATO-a.

Analitičari smatraju da se iz današnje sjednice NSRS mogu iščitati i učinci posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Srbije Aleksandar Vučića od prije nekoliko dana. Od ranije se govori da Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju zajedno uči u NATO. Iz RS su poručili da neće dozvoliti da Srbi iz BiH postanu dio NATO prije nego to postane Srbija.

Izostane li danas suspenzija NSRS ranije usvojene deklaracije koja podržava put BiH u euroatlantske integracije, može se govoriti o obećavajućem putu BiH prema NATO. Dođe li do suspenzije, zemlju čekaju nove ucjene ne samo na NATO-o već i na EU putu. Ranija praksa pokazuje da su članice EU prethodno prvo ulazile u NATO savez, piše Patria.

 

(Izvor: NAP)

Tagovi
Objavio: Tue, 12/09/2017 - 13:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top