Grad New York nudi 100 dolara svakome ko primi prvu dozu vakcine protiv Covida

ny
Uprava grada New Yorka je u srijedu objavila da svako ko primi prvu dozu vakcine protiv Covida-19 u bilo kojoj gradskoj klinici za imunizaciju može dobiti 100 dolara, a plan podsticaja počinje u petak.

Najava novog podsticaja za vakcinaciju dolazi usljed sve veće zabrinutosti zbog širenja delta varijante virusa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su u utorak da bi čak i potpuno vakcinisani ljudi trebali nositi masku u područjima sa "znatnim ili visokim prijenosom" virusa.

Karta iz CDC-a pokazala je da svih pet gradskih četvrti New Yorka ima "znatan" nivo prenošenja virusa, što znači da se nove preporuke primjenjuju u gradu.

 

Gradonačelnik Bill de Blasio najavio je u ponedjeljak da gradski radnici moraju dobiti vakcinu do 13. septembra ili će se morati podvrgavati sedmičnom testiranju na Covid-19.

Podaci Gradskog registra za imunizaciju pokazuju da 40,8 posto stanovnika New Yorka ostaje nevakcinisano, a 59,2 posto svih stanovnika primilo je barem jednu dozu.

"Ako nekako ne dođemo do pravog imuniteta, naša će ekonomija raditi s ogromnom težinom na grudima", rekao je za Insider u novembru Robert Litan, nerezidentni stariji saradnik Instituta Brookings, koji je bio u administraciji predsjednika Billa Clintona.