O aktivnostima provjere diploma informisan premijer USK

Šejla Šarić
Koordinator Radnog tijela za borbu protiv korupcije pri Vladi USK Šejla Šarić informisala je premijera USk o aktivnostima koje ovo Radno tijelo provodi.

 

Koordinator Radnog tijela za borbu protiv korupcije pri Vladi USK Šejla Šarić informisala je premijera USK o aktivnostima koje ovo Radno tijelo provodi.

Između ostalog, na sastanku je bilo riječi o provođenju planova integriteta čija je svrha uspostavljanje mehanizma koji će osigurati učinkovito i efektivno funkcionisanje institucije, u cilju održavanja i poboljšanja integriteta, transparentnosti i profesionalne etike.

Međutim, težište razgovora je bilo na aktivnostima u vezi provjere diploma zaposlenih u institucijama USK. Inicijativa za pokretanje provjera diploma pokrenula je Radna grupa prije godinu dana. Provjere se tiču uposlenika u organima javne uprave i svim institucijama kojima je osnivač Unsko-sanski kanton i koje se finansiraju iz budžeta Unsko-sanskog kantona.

Jedan od glavnih ciljeva provjere valjanosti diploma jeste vraćanje i ojačavanje povjerenja građana u institucije USK i do sada je završena provjera u 64 od ukupno 110 institucija i do sada za 51 diplomu nije utvrđena vjerodostojnost i daljne radnje u ovom predmetu provodi Sektor kriminalističke policije Uprave policije Unsko-sanskog kantona.

U ime Vlade USK premijer Ružnić istaknuo je podršku profesionalnom radu članova ovog tima te obavezi da sve institucije realizuju mjere čiji je cilj uklanjanje koruptivnog djelovanja.

Na današnjem sastanku utvrđeno je da postupak provjere diploma još uvijek traje u određenom broju institucija ali je uočeno i da u nekim nisu ni započeli postupak provjere te će se, u takvim slučajevima, tražiti odgovornost menadžmenta.