O čemu ovo priča Dragan Čović? “Sa SDA smo dogovorili da krenemo u proces reorganizacije Federacije”

Nakon sastanka održanog u Sarajevu Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini, javnosti se obratio Dragan Čović, lider HDZ-a BiH. Jedna od tema bila je Izborni zakon, o kojoj, kao ni o drugim temama, nije u potpunosti postignut dogovor. Zbog toga će razgovori, poručio je lider SDA, biti nastavljeni.

“Nismo organizovali sastanak sa ambicijom da napravimo konačan dogovor, ali jesmo da nastavimo razgovarati o mnogim pitanjima, o tome smo i do sada razgovarali. Ovdje su iznesene neke želje, promišljanja budućnosti, naravno da će o svim tim poslovima neko razgovarati kad dođe vrijeme. Što se tiče Vijeća ministara već dugo taktiziramo i mislim da smo se pretaktizirali. Taj posao je završen i treba ga privesti kraju. Sve ostalo što iz toga proizilazi tri partnera će sjesti i dogovoriti oko onog oko čega se mogu dogovoriti”, rekao je Čović.

Ključna tema danas bila je, prema riječima predsjednika bh. HDZ-a bio je Izborni zakon:

“Razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda i Gradu Mostaru. Kad smo sjedili sa međunarodnim predstavnicima u veleposlanstvu SAD iznijeli smo stav tada da će izbori u Mostaru biti sigurno, to nije tema. Umjereno sam optimističan da možemo naći dogovor kada je u pitanju Predsjedništvo i minimum koji mi možemo prihvatiti kao dio našeg međusobnog dogovora je da Hrvati mogu birati svog legitimnog predstavnika.”

“Sedamnaest predstavnika u Domu naroda treba biti izabrano legitimno. Ne možemo prihvatiti da hrvatski klub u Domu naroda popunjava bošnjačka opcija, niti da Hrvati iz zapadne Hercegovine popunjavaju Klub bošnjaka”, dodao je Čović.

Lideri SDA i HDZ su razgovarali i o Federaciji Bosne i Hercegovine:

“Već davno smo se dogovorili da krenemo u proces reorganizacije Federacije. Imate neustavnih ministarstava, prvo treba njih skloniti. Vjerovatno imamo zajedničke ideje da se formiraju neka nova ministarstva. Vjerujem da će doći relativno brzo vrijeme kad ćemo zajedno sjesti i dogovoriti koja je to većina”, kazao je Čović.

On je još istaknuo da ne bi volio da neko izvana nameće pravila, te da trebaju pokušati pronaći kompromis između sebe – prenio je N1.