O Trgovskoj mori u Dnevniku 3 na FTV (VIDEO)

Uoči Međunarodne konferencije u Beču, Bosna i Hercegovina ima čvrste argumente protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Za Dnevnik 3 ovim povodom govorili su Jasmin Emrić, Saša Magazinović, Edin Delić i Senad Šepić.

 „ Očekujemo da do 30. septembra imamo oko 100 000 potpisa za peticiju “Trgovska mora reci NE MOŽE!“. Na taj način možemo ojačati naše institucije i naše pregovarače, što jednostavno može poslati poruku da mi kao građani ove zemlje ne sjedimo mirno i da nećemo dopustiti da nam se odlagalište nuklearnog otpada smjesti u naše dvorište. U narednih petnaest dana institucije u BiH koje su do sada utvrdile svoje odluke, ponovo ih trebaju potvrditi kako bi pokazali da je ovo tema broj jedan. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine mora napraviti pravni tim koji će okupiti sve nivoe vlasti i ljude koji imaju znanja oko ove teme i na još jači način dati svoj odgovor. Također, svi međunarodni pravni akti idu Bosni i Hercegovini u prilog, “ rekao je između ostalog Senad Šepić, koordinator Inicijative Trgovska mora, reci NE MOŽE i predsjednik Nezavisnog bloka, večeras u Dnevniku 3 na Federalnoj televiziji.

Uz retrospektivu svih aktivnosti bosanskohercegovačke strane, sagovornici su pokušali odgovoriti na pitanje kako spriječiti izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici Bosne i Hercegovine,

Podsjećamo na online verziju peticije „Trgovska mora reci, NE MOŽE“:

Pogledajte cijeli sadržaj iz Dnevnika 3 na FTV-u: