Obama: Neke moje odluke su uzrokovale stradanje civila, ali nije moglo drugačije

Home

Obama: Neke moje odluke su uzrokovale stradanje civila, ali nije moglo drugačije


Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je neophodno nastaviti borbu protiv krijumčara migranata i izbjeglica, koji djeluju kao mafija i dodala je da je dogovor sa Turskom bio izuzetno važan potez u sprječavanju migrantskih tragedija u Egejskom moru.

Kancelarka Merkel i bivši američki predsjednik Barack Obama prisustvovali su panelu koji je povodom Dana protestantskih crkvi održan ispred Brandenburške kapije, a tom prilikom je istakla da je njamačka mornarica u Egejskom moru spasila 20.000 migranata, ali da to nije dovoljno.
 
“U periodu dok su dnevno stotine migranata umirale u Egejskom moru, uložila sam velike napore u postizanje dogovora sa Turskom. I dalje tvrdim da Turskoj trebamo pomoći jer migrante možemo bolje paziti tamo u toj zemlji“, kazala je Merkel.
 
Ističući kako je zbog kašnjenja u postizanju dogovora o zaustavljanju migrantskog vala Njemačka morala primiti određeni broj tih ljudi, Merkel je kazala da Njemačka sada mora ubrzano deportovati migrante kojma nije odobren azil u toj zemlji.
 
“Najvažnije je da pomognemo i ostavimo ovdje ljude kojima je ta pomoć zaista potrebna“, kazala je Merkel i dodala da su vojne operacije neophodne u borbi protiv terorizma, ali da je taj problem nemoguće riješiti isključivo vojnim putem.
 
Bivši američki predsjednik je u obraćanju na panelu istakao kako svaki čovjek na svijetu ima pravo na ljubav i solidarnost i da je siromašnim ljudima uvijek potrebno pomagati.
 
“Međutim, kao predsjednik države imate prvenstvenu obavezu da štitite svoju zemlju i narod. Najbolja pomoć migrantima je okončanje problema i sukoba u njihovim zemljama“, kazao je Obama.
 
Na upit učesnika panela da komentira stadanje civila u napadima američkih vojnih dronova na položaje terorističke organizacije ISIS, Obama je kazao kako rat protiv terorizma nije protiv bilo koje države, već terorista koji djeluju u tajnosti i čije aktivnosti i položaje je teško otkriti.
 
“Neke odluke koje sam donio su bile pogrešne i uzrokovale su stradanje civila. Međutim, nije bilo drugog puta da dođemo do terorista“, kazao je Obama i dodao kako je znatno veći broj civila stradao u poprištima oružanih sukoba nego u mjestima koja su bila mete napada dronovima.
 
Ističući kako u svijetu ima dovoljno resursa za sretan život svih ljudi, Obama je kazao kako je mnogo truda uložio u denuklearizaciju svijeta, ali kako živimo u opasnom svijetu u kojem se neki problemi jednostavno ne mogu riješiti bez vojnog elementa.
 
Pozivajući mlade da se uključe u borbi protiv radikalizma, nacionalizma i drugih nedemokratskih pojava, Obama je kazao kako borba za demokratske vrijednosti mora vječno trajati.
 
Bivši prvi čovjek SAD-a je također kazao da je ponajviše ponosan na to što je kao predsjednik proveo reformu zdravstvenog sistema u zemlji i omogućio zdravstvenu zaštitu milionima siromašnih.
 
Na upit šta radi nakon izlaska iz Bijele kuće, Obama je kazao kako tokom mandata nije mogao dovoljno vremena provoditi sa porodicom i kako ovih dana pokušava da to nadoknadi.

 

(Izvor: Anadolija)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 25/05/2017 - 16:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top