Obama: Ovo je trenutak velike sramote za Ameriku, republikanci moraju konačno izabrati

obama
Bivši američki predsjednik Barack Obama rekao je da će se historija s pravom sjećati sinoćnjeg nasilja na Capitol Hillu u Washingtonu potaknutom predsjednikom koji je neutemeljeno lagao o rezultatima izbora.

 

"Ovo je trenutak velike sramote i srama za našu naciju. Ali, šalili bismo se kad bismo to tretirali kao totalno iznenađenje", kaže Obama.

"Već dva mjeseca politička stranka i prateći medijski sistem prečesto nisu voljni reći svojim sljedbenicima istinu - da ovo nisu bili posebno neizvjesni izbori i da će izabrani predsjednik Biden biti inauguriran 20. januara. Takav narativ i spinovi su ih udaljili od stvarnosti, a gradio se na godinama ogorčenja. Sad vidimo posljedice, u nasillju", dodao je.

Predsjednik Obama koje je na čelu SAD-a zamijenio upravo Donald Trump je kazao da republikanski lideri imaju jasan izbor u oskrnavljenoj demokratiji.

"Oni mogu nastaviti ovim putem i nastaviti potpirivati ​​bijesne požare. Ili mogu odabrati stvarnost i poduzeti prve korake ka gašenju plamena. Oni mogu izabrati Ameriku", naglasio je.

Kaže da ga je oraspoložilo kada je vidio mnoge članove kabineta Donalda Trump koji su digli glas protiv nasilja i potpirivanja nereda.

"Njihov glas daje primjere republikancima u državama poput Georgije koji su odbili da ih zastraše i časno su izvršili svoje dužnosti. Potrebno nam je više lidera poput ovih, upravo sada i u danima, sedmicama i mjesecima koji slijede dok novoizabrani predsjednik Biden radi na obnavljanju zajedničke svrhe naše politike. Na svima nama kao Amerikancima, bez obzira na stranku, je da ga podržimo u tom cilju", zaključio je Obama.

U neredima u Washingtonu poginule su četiri osobe, a povrijeđeno je najmanje 14 policajaca. Sve je kulminiralo upadom Trumpovih pristalica u zgradu Kongresa i četverosatnom blokadom sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena Bidenova pobjeda.

Slike iz Washingtona koje su obišle cijeli svijet nalikovali su na američke filmove, a američki i svjetski mediji događaj su prenosili uživo iz minute u minut s nevjericom na licama i pitanjem da li je moguće da takve scene dolaze iz glavnog grada SAD-a.

Američki Senat je kasno sinoć nastavio sjednicu, a jake policijske snage osiguravaju zgradu i područje.