Običaji u Krajini: Bajram nema veze sa kafanskim ambijentom i pucanjem

S obzirom da nam dolazi blagdan Kurban-bajrama, kao i za ostale praznike, Krajišnici će i ovaj put da pokažu neke ružne i negativne običaje i navike, koje nemaju veze sa islamom i islamskom kulturom ponašanja za ovakve prilike.

Neko u bajramima vidi dobru priliku da zaradi, te stoga ne čudi što mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata nude prave koncerte baš na ovaj dan, a kafane rade punom parom. Islamska zajednica punu jednu deceniju kontinuirano upozorava i skreće pažnju našoj javnosti kako ovakve stvari apsolutno nemaju veze sa islamskim načinom obilježavanja i proslavljanja bajrama.

Druga stvar koja je evidentna u ovim danima, ali i danima svih ostalih praznika, jeste upotreba pirotehnike i oružja. Djeca vide od roditelja kako pucaju na bajram i onda traže da im kupe petarde da povazdan pucaju, uznemiravaju komšiluk i prave NEISLAMSKU ATMOSFERU koja liči nekim primitivnim oblicima proslava praznika kakvi se danas rijetko mogu vidjeti u svijetu. 

Obično zemlje koje žele obilježiti neki značaj praznik, zvanično organizuju vatromet u gradu i to bude jedini vatromet i pucnjava koja opet nije ni nalik nekoj varvarskoj atmosferi, već je to sve dignuto na jedan profesionalan, ozbiljan i sa bezbjednosnog aspekta prihvatljiv način proslave.

Uprkos tome što Ministarstvo policije i drugi državni organi redovno upozoravaju na opasnost upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike za praznike, Krajišnici, s obzirom da imaju onaj svoj inat, prkos i tvrdoglavost, teško to prihvataju i nastavljaju sa praktikovanjem tih varvarskih i primitivnih načina proslavljanja.

Ovom prilikom podsjećamo građane da je  u članu 7. Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa.

U činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju se djeca, a MUP USK je još prije apelovao i skrenuo pažnju roditejima da će u skladu sa odredbama Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona, za prekršaje počinjene od strane  maloljetnih lica, službenici policije u slučajevima predviđenim naznačenim zakonom,  izdavati  prekršajne naloge  roditeljima i apel za sve građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, kako bi time dali doprinos bezbjednog obilježavanja predstojećih praznika. Cijela obavijest dostupna na ovom linku .