Obilježavanje desete godišnjice uvođenja bezviznog režima EU za građane BIH

.
- Evropski pokret u BiH i Ministarstvo sigurnosti, uz podršku protokola Vijeća ministara, organizirali su obilježavanje desete godišnjice uvođenja bezviznog režima EU za građane naše zemlje

BIH, 15. decembra - Ovaj dan se smatra itekako važnim, jer je bezvizni režim, kako je naglašeno, poboljšao kvalitetu života ovdašnjih građana. Na svečanoj ceremoniji, između ostalog, dodijeljeni su i „Ordeni naroda,  građanki i građana BiH“ i to zaslužnim društvenim institucijama, lokalnim zajednicama, kolektivima i pojedincima, koji su podržali i učestvovali u projektu Evropskog pokreta – „Mapa puta za ukidanje viznog režima“.

 Projekat je to koji je u skoro 3 godine trajanja realiziran na području više od 35 lokalnih zajednica širom BiH, a koje su omogućile putovanje u zemlje EU jačanjem ekonomskog okruženja i ulaganjem u razvoj turizma. Među ovogodišnjim laureatima su i Vlada USK, Grad Bihać i predsjednik NP „Una“ Amarildo Mulić.

Čast mi je što je naš rad  u protekle dvije godine prepoznat, pa smo danas dobili i priznanje, da predstavljamo ovaj dio BiH, najljepši dio, Krajinu i USK, koji svojim strateškim  položajem, očuvanim prirodno i  kulturnim naslijeđem, bogatstvima i svim ljepotama, posebno svojim građanima, iako danas stoji pred vratim Evrope, je uveliko u Evropi i jesmo mi vrata BiH u Evropu“, kazao je između ostalog premijer USK, Mustafa Ružnić.