Obilježen Dan logoraša općine Ključ (FOTO)

Danas je u Ključu obilježen Dan logoraša općine Ključ, datum koji polako ulazi u tradiciju.

U znak poštovanja i sjećanja na žrtve proteklog rata  položeno je cvijeće na Centralnom šehidskom mezarju, na mezarju prof.Omera Filipovića, na Trgu Alije Izetbegović.Cvijeće je položeno ispred fiskulturne dvorane  OŠ Ključ,jer je to mjesto gdje je u najvećoj mjeri počelo mučenje i ubijanje logoraša.

Upriličen je i historijski čas kada su se prisutnima obratili Mehmed Begić-predsjednik Skupštine udruženja,efendija Mensur Štulanović,općinski načelnik Nedžad Zukanović,te počasni građanin grada Ključa doktor Mujo Begić, prenosi Mediaključ.

Kroz srpske i hrvatske koncentracione logore prošlo je više od 1200 Bošnjaka i Hrvata iz Ključa,gdje su bili izloženi kampanji najtežih oblika torture i ponižavanja.Sve je to bio plan i djelo srpsko- crnogorskog agresora i domaćih kolaboracionista

30.maja  1992. godine ogroman broj logoraša je osjetio mržnju i genocidnu namjeru srpskih  mučitelja.

Predsjednik Udruženja logoraša Jusuf Omerović uručio je zahvalnice za dugogodišnju saradnju OŠ Ključ,OŠ Sanica,OŠ Velagići i MSŠ prof.  Omer Filipović.

Posebna zahvalnica dodjeljena je dr. Muji Begiću u znak zahvalnosti za dugogodišnju saradnju na polju istraživanja genocida na području općine Ključ,sistematičnom,naučnom i upornom traganju za istinom o onome što je zadesilo Ključ tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.