Bihać: Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo USK-a i Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetisa USK-a na gradskom trgu u Bihaću danas je obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti javnosti o problemu dijabetičara, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

Današnjim aktivnostima podršku je dao i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, istaknuvši da svaka aktivnost koja ima za cilj prevenciju svake bolesti i podizanje svijesti građana na redovne preglede, treba i ima podršku nadležnih institucija, među kojima je i Grad Bihać koji je obezbijedio prostor za aktivnosti Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetisa USK-a.

Svjetski dan dijabetesa je prvi put obilježen 1991. godine s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu: uzrocima, prevenciji i katastrofalnom efektu na ljudske živote i zdravstvene sisteme širom svijeta. Utemeljila ga je Internacionaina dijabetes federacija (IDF), a obilježava se 14. novembra/ studenog na rođendan Fredericka Bantinga, čiji je rad sa Charlesom Bestom doveo do otkrića inzulina davne 1921. godine.