Obilježena 28. godišnjica „Bitke za Crkvinu“

Jj

U Bosanskoj Otoci je jučer i danas prigodnim sadržajem obilježena dvadeset osma godišnjica bitke za Crkvinu. Drugog dana vikenda održani su tradicionalni skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu, a danas je na Crkvini odigranmalonogometni turnir, te pred duše poginulih boraca proučenJasin.

Crkvina je strateška kota koju je agresor zaposjeo u drugoj polovini maja 1992. godine sa koje je svakodnevno sijao smrt po Bosanskoj Otoci. Prva veća ratna operacija koju su izvele jedinice tadašnje TO Bosanska Krupa iz sastava Otočkog odreda desila se 3. augusta 1992. godine. Stotinjak najodvažnijih Otočana krenulo je na Crkvinu kako bi uništili agresorsko artiljerijsko gnijezdo. Plan je bio da se to područje zadrži i brani kako bi se izbjegle svakodnevne pogibije civilnog stanovništva u Otoci. 

Ova operacija je u svom početku imala izvrstan uspjeh, ovladano je Crkvinom i Stražbenicom, a daleko brojniji neprijatelj natjeran je u bijeg. Međutim, neprijatelj se brzokonsolidovao i snažno uzvratio pa su borci Otočkog odreda bili primorani na povlačenje.

Nažalost, bitka je imala i svoju cijenu, u njoj su svoje živote položili Hasaga Nuhanović, Esad Fetić, Hasaga Alijanović, Ismet Gorinjac, Hilmija Čaušević, Dževad Alibegić, Ismet Kadić i Hajro Omerćehajić, dok je dvadeset i sedmero ljudi ranjeno.

U spomen na sve poginule, ranjene i sve učesnike bitke i ove godine organizirano je nekoliko aktivnosti, doduše uz manji broj učesnika i posjetioca nego inače zbog mjera predostrožnosti od koronavirusa. Jučer su održani tradicionalni skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu. Prvo mjesto osvojio je Emir Kajtezović, drugo Amel Dizdarević, a treće Amar Pašalić. Najmlađi učesnik bio je Medaris Emrić, a najstariji Avdo Jusić.

Danas je održan i centralni događaj na samoj Crkvini kojem su prisustvovali i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić. Proučen je Jasin šehidima, a nakon toga je odigran malonogometni turnir.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja su Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Organizacija ratnih vojnih invalida, Organizacija demobilisanih boraca, mjesne zajednice Otoka II i Otoka Centar i Udruženje građana Bosanske Otoke. Pokrovitelj manifestacije je Općina Bosanska Krupa.