Obilježena 28. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

Krupa
U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“ i ove se godine na prigodan način obilježava godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi, dvadeset osma po redu.

Zbog epidemije koronavirusa skromije nego inače, uz učešće manjeg broja mještana Jezerskog i ostalih sugrađana. U popodnevnim satima je upriličen memorijalni marš od šehitluka „Ometaljka“ do  šehitluka „Soline“ gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha, a sutra će u džamiji džemata Hafizovići biti proučen tevhid.

Predstavnici vlasti, boračkih organizacija, učesnici marša među kojima najviše učenika iz Jezerskog, okupili su se na šehitlucima „Ometaljka“ u Pištalinama. Poslije polaganja cvijeća i učenja Fatihe pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka „Soline“, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha. 

„Iako je prošlo stanje prirodne nesreće, danas još uvijek skromno obilježavamo i 28. godina od postrojavanja TO Republike BiH, kasnije Armije Republike BiH. Zaista bitan dan u povijesti Bosanske Krupe i Armije RBiH. Još uvijek se držimo mjera, nećemo da rizikujemo. Nadamo se da ćemo za dva mjeseca kada se završe radovi na spomen-obilježju prvom postrojavanju TO Bosanska Krupa moći to odraditi kako smo radili i prije korone. Želim da se zahvalim svim pripadnicima Armije RBiH, prije svega TO Bosanska Krupa, na angažmanu, danas zbog njih imamo slobodnu državu BiH, a našim šehidima da poželim rahmet'', kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva je vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje u zaštiti domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine. Zakletva je održana ispred Osnovne škole „Jezerski“ na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima.

''Bitan je događaj u kontinuitetu odbrane BiH. Ne samo da smo bili izgubili grad, izgubili smo državu , bačeni smo na ledinu, nismo imali ni vojske. Taj dan sam kao pripadnik voda bio tu sa 700 ljudi. Možete zamisliti kakav je to bio moral za mene. A kasnije sam shvatio koliko je to značilo narodu, mada smo bili nenaoružani. A i oni tamo su čuli da je nas preko 1400 dalo zakletvu i mislim da će tek pokazati značaj tog dana'', ističe Hasan Muzaferović iz KUD „Jezerski“.

Događajima kojima se danas u Jezerskom i Pištalinama  obilježava 28. godišnjica polaganja prve zakletve, uz članove porodica šehida i poginulih boraca, bivše borce i starješine, građane, prisustvovali su predstavnici vlasti, boračkih organizacija i političkih partija.

Tradicionalno se na ovaj dan, na mjestu polaganja zakletve, organizirao i kulturno-umjetnički program, međutim ove se godine zbog mjera predostrožnosti zbog epidemije koronavirusa od toga odustalo. U čast polaganja zakletve bit će još pručen tevhid i to sutra nakon podne-namaza u džamiji džemata Hafizovići.