Obilježena 28. godišnjica stradanja i posjeta Jami Hrastova glavica

Kk

Danas su bivši logoraši, familije ubijenih logoraša i drugi gradjani posjetili spomen obilježje “Jama Hrastova glavica” u Podvidaci kako bi obilježili 28. godišnjicu od zločina te odali počast nevino ubijenim civilima Bošnjacima i Hrvatima koji su ubijeni na tom mjestu. 

Ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih logoraša obavljena je 1998. godine , pri čemu su pored posmrtnih ostataka 124 logoraša pronadjeni i posmrtni ostaci dvojice Bošnjaka nestalih tokom drugog svjetskog rata 1941-1945. 

“Jama Hrastova glavica” je masovna grobnica i mjesto likvidacije nevinih ljudi dovedenih iz prijedorskih logora smrti Omarske i Keraterm. 

Zločin su počinili pripadnici srpskih policijskih i vojnih snaga. 

Ibrahim F. uspio im je nekako pobjeći. Iako ranjen pronašao je sunarodnjake koji su se krili po Kurevskim šumama te im ispričao o egzekucijama nad jamom. 

Pogubljenje je dugo trajalo, dovodili su ih po trojicu nad jamu svezane žicom i tu im pucali najčešće u glavu. 

Tijela su padala u jamu duboku preko 20 metara, a trojica zločinaca su taj zločin obavljali sjedeći na stolicama. 

Preživjelog Ibrahima su ubrzo u akcijama ‘čišćenja’ Kurevskih šuma pronašli i ubili, ali je tragom njegove priče pronadjena ova jama. 

Ni za ovaj zločin kao ni za mnoge druge zločine u Bosni i Hercegovini još niko nije odgovarao. U povratku smo posjetili i Šehidsko spomen obilježje u Čirkićima te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali dužnu počast nevino ubijenim mještanima tog naselja. 

Zahvaljujemo se svima koji su i pored lošeg vremena  prisustvovali obilježavanju, a posebno se zahvaljujemo Udruženjima žena koje su svojim prisustvom uveličali ovaj skup.
Da se ne zaboravi - da se ne ponovi- napisali su u Udruženju logoraša Sanski Most.