Obilježena 29. godišnjica formiranja 101. muslimanske krajiške brigade

obilezje

Na centralnom spomen obilježju šehidima poginulim borcima i civilima odnosno civilnim žrtvama rata, u središtu Cazina jučer je postavljena ploča sa natpisom i nazivom 101. muslimanska krajiška brigada.

Ovim činom je obilježena 29. godišnjica njenog formiranja. Uz posjećanje na njen ratni put ali i svih ostalih ratnih patriotskih jedinica, bivši pripadnici ove jedinice proučili su Fatihu pred duše svih poginulih boraca armije republike Bosne i Hercegovine.

101. muslimanska krajiška brigada formirana je 09. aprila 1992. godine u Cazinskom selu Kovačevići. Prva je brigada u našoj zemlji koja je ponijela naziv oružane snage Bosne i Hercegovine. I na tu činjenicu svi njeni bivši pripadnici posebno ponosni.

Prva je to postrojena brigada koja je bila sastavljena od dobrovoljaca i patriota Cazinske krajine pod vodstvom komandanta Hase Kovačevića hadžije.

Članovi udruženja boraca 101. muslimanske krajiške brigade su na centralnom spomen obilježju šehidima poginulim borcima i civilima u središtu Cazina postavili ploču sa imenom brigade.

Bivši pripadnici ove brigade učenjem Fatihe odali su počast svim žrtvama palim za slobodu domovine Bosne i Hercegovine.

obiljezavanje