Obilježena 79. godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Jj

U organizaciji Grada Bihaća i Savjeta mjesnih zajednica Orašac i Kulen Vakuf na mostu Buk danas je u prisustvu nastavnika OŠ Kulen Vakuf i Orašac, te predstavnika Gradske uprave Bihać i GV Bihać obilježena 79. godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline. 

Današnjim okupljanjem, historijskim satom i učenjem Jasina predstavnici lokalne vlasti zajedno sa mještanima Kulen Vakufa i Orašca, evocirali su uspomene na preko 2.000 Bošnjaka koji su u periodu od 4. do 8. septembra 1941. godine na najbrutalniji način ubijeni od strane tzv. ustanika iz okolnih naselja koja gravitiraju Kulen Vakufu i Orašcu. 

Prema riječima prof. Halida Dedić, predsjednika Bihaćke građanske inicijative, zločini nad Bošnjacima krili su se preko 50 godina od javnosti i nije se dozvoljavalo pričati o zločinu u kojem su učešće uzeli i kasnije visokopozicionirani kadrovi nekadašnje JNA.

“Zahvaljujući usmenim predanjima unutar porodica preživjelih i sa pisanjem prvih knjiga od strane naših profesora Demirovića i Begića istina je konačno izašla na vidjelo. Nadam se da ćemo u narednom periodu ovo mjesto uz pomoć lokalnih vlasti dostojno obilježiti i ovaj datum staviti u kalendar značajnih datuma kako bi smo se zauvijek sjetili žrtava iz septembra 1941. godine “ – kazaoje prof. Dedić. 

Ističući da ovaj i svi ostali zločini nad nevinim civilnim stanovništvom moraju biti obilježeni bez prepravljanja historijskih činjenica, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da će u narednom period pokrenuti aktivnosti oko izgradnje spomen obilježja koje bi na dostojanstven način govorilo o nevino ubijenim civilima Ljutočke doline 1941.godine.

“Da nas ovdje bude na hiljade malo je spram onog što su nevini civili proživjeli tih dana 1941. godine. Mi se danas prisjećamo samo pojedinih zločina o kojima zaista treba govoriti treba govoriti, ali isto tako treba govoriti i o zločinima tzv. Ustanika koji su ubili čitave generacije Ljutočana te 1941. godine i što je najtragičnije, isti ti zločini ponovili su se i 1992. godine. Zato moramo učiniti sve kako se to više nikada i nikome ne bi ponovilo” –naglasio je gradonačelnik Fazlić.