Obilježena godišnjica oslobođenja od okupatora u Drugom svjetskom ratu

Prije 74 godine 7. krajiška brigada je oslobodila Bugojno od fašista i domaćih sluga

Udruženje antifašista i boraca NOR-a obilježilo je 9. septembar, Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu. Prije 74 godine, 1944., jedinice 7. krajiške brigade su oslobodile Bugojno od fašista i domaćih sluga.  

Povodom ovoga delegacije UABNOAR-a, boračkih udruženja, političkih stranaka i partija te općine Bugojno položile su cvijeće i odale počast poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu te proteklom ratu u našoj zemlji. 

Cvijeće je položeno i počast odata ispred centralnog spomenika palim borcima za oslobođenje grada, ispred bisti narodnih heroja te centralnog šehidskog spomen-obilježja i spomenika u spomen-parku.

 - Mi danas više nego ikada imamo zadatak i obavezu da nastavimo čuvati sjećanja na te teške dane, ali i slavne trenutke naše historije. Naši prethodnici, koji su bili učesnici ne samo bitke za naš grad nego i svih bitaka na tlu naše zemlje u Drugom svjetskom ratu, ostavili su nam podsjećanja na ta vremena, spomenike, koji čuvaju dokaz o otporu, borbi i stradanju svih naših naroda i narodnosti u tom teškom periodu – riječi su predsjednika UABNOAR-a Amira Kišije.

Naglasio je kako će Udruženje narednog vikenda organizirati čišćenje prilaza i osnovnih popravki na spomenicima u gradu i okolini, koji su izloženi zubu vremena i prijeti im propadanje. Također, povodom toga u srijedu će biti organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Kantonalnoj bolnici u Travniku, a za sve učesnike u akciji osigurani su prijevoz i zajednički ručak.