Svečano obilježena prva godišnjica uspješnog rada HO For Life

Humanitarna organizacija For Life u austrijskom gradu Linz obilježila je svečano svoju prvu godišnjicu postojanja. Kako je istaknuo predsjdnik ove Organizacije Sabahudin Koštić, prva godina rada bila je vrlo uspješna i prevazišla je očekivanja i samih osniovača. –„Djelovali smo samo s jednim ciljem- učiniti što više dobrih djela i provesti ih na kvalitetan način. Prvu godinu rada ispraćamo s velikim ponosom i sada smo spremni raditi još sviše i još bolje, istaknuo je Koštić.
Svečanosti je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Linza Bernhard Bayer koji je čestitao prvu godišnjicu rada Humanitarne organizacije For Life i istaknuo da će Grad Linz podržati sve slične projekte. Ambasador BiH u Republici Austriji, Tomislav Leko je u svome obraćanju istaknuo da se više puta potvrdilo da građani BiH, gdje god se nalazili, rado čine dobra djela i njeguju humanizam te da je to slučaj i s b- h građanima koji žive i rade u Austriji, zemlji koja je oduvijek pomagala i podržavala njihovu matičnu domovinu.

Da BiH značajnu pomoć i podršku dobija upravo od Austrije potvrdio je i federalni ministar za pitanja izbjeglih i raseljenih osoba Edin Ramić. On je, obraćajući se na svečanoj godišnjici, naglasio da će ovo Ministarstvo sigurno u narednom periodu uspostaviti čvršću saradnju s Humanitarnom organizacijom For Life, potpisati potrebne protokole i pružiti potrebnu podršku. Sama svečanosti i druženje, po riječima potpredsjendika manjeg b- h entiteta Senada Bratića, trebali bi rezultirati novim projektima i akcijama, a to je naglašeno i kroz video zapis o akcijama koje su provedene tokom protekle godine s obzirom da je For Life i 2018.godinu započeo s nekoliko novih i značajnih projekata.

Dok je u ime Medžlisa islamske zajednice Centar, godišnjicu čestitao predsjednik hafiz Abdulmedžid Sijamhodžić, presjek socijalnog stanja u BiH dao je prof. dr. Sulejman Kendić. Pored Hane Galijašević, koja se skupu obratila u ime ambasadora Humanitarne organizacije For Life, na svečanosti se obratio i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Mirsad Topčagić koji je naglasio da b- h dijaspora, upravo zbog ovakvih primjera, zaslužuje daleko veću podršku od svoje matice. Mladom i agilnom timu Humanitarne organizacije For Life, koja je za samo godinu dana uspješno realizirala čitav niz projekata, čestitku je uputio i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević istaknuvši tom prilikom da su primjer kakav treba slijediti.
Pojedincima i firmama koji su omogućili dobar radni rezultat ovom su prilikom uručene zahvalnice i priznanja, iako je po riječima Muamera Ljubijankića, jednog od osnivača Organizacije, najveće priznanje ono što se dobije na terenu prilikom uručivanja pomoći. –Mi smo se u to uvjerili i to je ono što nam daje elana za dalje djelovanje. Uz puno rada, moguće je pokrenuti dobre priče i zaista smo ponosni što smo za samo godinu dana pružili ljudima pomoć u vrijednosti od preko 80 hiljada maraka, rekao je Ljubijankić.

Briga o bolesnoj djeci, siromašnima te posebno nadarenim učenicima i studentima ostaje u fokusu djelovanja Humanitarne organizacije For Life. Iza ove organizacije za sada su tri izgrađene kuće za siromašne porodice u BiH, kupovina krave jednoj porodici i konja za vuču, nabavka raznih lijekova te stipendije za nekoliko studenata i učenika. Uskoro slijedi i njihova registracija u BiH te će For Life nastaviti svoje djelovanje u Austriji i svojoj matičnoj domovini.