Objavljene prepiske hrvatskih policajaca koji su učestvovali nehumanom odnosu prema migrantima

migranti
Nekoliko istraživačkih medija širom Evrope objavilo je snimke i prepiske sa WhatsApp grupa koje dokazuju prepiske policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

 

Naime, hrvatski Telegram, nizozemski Lighthouse Reports, Nova TV, Novosti, austrijski ORF i njemački Der Spiegel objavili su priče koje prikazuju poruke hrvatskih policajaca koji su učestvovali u sprečavanju ilegalnih migracija.

"Radi se o najmanje 33 osobe, više i niže rangiranih osoba u MUP-u, koje su razmjenjivale podatke i fotografije migranata zatečenih u nelegalnom prelasku hrvatske granice. U porukama se spominje broj zatečenih skupina, njihova nacionalnost, lokacija na kojoj su pronađeni, a na mnogima i jasne, prepoznatljive fotografije njihovih lica. Neke su i prilično uznemirujuće: veća skupina migranata leži na tlu, licima okrenutim prema zemlji, ili pak fotografija skupine migranata kojima je vjerojatno naređeno da izuju cipele, kako bi im se otežalo kretanje, pa bosonogi sjede uz željezničku prugu"

Prva fotografija iz grupe koja je objavljena odnosi se na 16. august 2019. godine, a koja prikazuje migrante kako leže na zemlji te se navodi kako je prilikom prelaska granice identifikovano 85 stranih državljana iz Pakistana.

Na nekim fotografijama, migranti su fotografirani bez obuće.

"Očito, vidljivo je bar na te dvije fotografije, bio je to način postupanja kakvog je policija znala koristiti", navodi hrvatski list.

Među 33 osobe koje se navode u grupi nalaze se i načelnik uprave policije Zoran Ničeno, tadašnji voditelj Odjela za graničnu kontrolu u Sektoru za granicu Tomislav Baštek, voditeljica Službe za odnose s javnošću Jelena Bikić, ali i brojni drugi dužnosnici.

Prema izvještaju nizozemskog medija, objavljeno je 60 fotografija iz WA grupe koju su koristili policajci kako bi objavljivali osjetljive informacije o migrantima.

"To je bilo izvan bilo kakvog službenog sredstva komunikacije i daleko od uobičajenih sistema za praćenje. U nekim slučajevima dijeljene su uznemirujuće fotografije pojedinaca koji su bili prisiljeni ležati licem okrenuti prema zemlji te su bili prisiljeni da skinu cipele, dok su naoružani hrvatski oficiri stoje iznad njih", piše nizozemski medij.

Stručnjaci i policijski izvori koji su govorili za ove istraživačke medije, naglasili su kako je dijeljenje takvih informacija na WhatsApp grupama protivzakonito.

"Rekli su da je velika vjerovatnooća da je grupa korištena za razmjenu informacija izvan službenih kanala komunikacije kako bi se ilegalni napadi na migrante mogli odvijati, a da ne ostaje trag", navodi se.

Što se tiče ličnih podataka u porukama WhatsApp grupe, glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić slala je policajcima povezanim u skupini poruku koja sadrži podatke o trojici novinara Associated Pressa, navodeći uz njihova imena i prezimena i brojeve putovnica.

U poruci kaže: "Poštovane kolegice i kolege dostavljam informaciju na daljnje korištenje: Služba za odnose s javnošću MUP-a zaprimila je zahtjev agencije Associated Press kojim traže snimanje na granici uz ophodnju granične policije. Zahtjev ćemo odbiti pa možemo očekivati da će samoinicijativno snimati".

Novinari su očito bili itekako zanimljivi policajcima koji su međusobno komunicirali u WhatsApp skupini. U jednoj poruci tako stoji kako je austrijski radijski novinar (koji se spominje kao "osoba" ali punim imenom i prezimenom) "uočen na širem području Cetingrada te je napustio RH preko graničnog prijelaza Maljevac". Radi se o novinaru Österreichischer Rundfunka (ORF), Berntu Koschuchu koji je također istraživao i ovu priču i koji potvrđuje vrijeme i rutu kretanja upravo onako kako stoji u jednoj od poruka u WhatsApp grupi, piše Telegram.