Objavljeni uvjeti za hadž, 5. maj je krajnji rok za prijavu

.

Ured za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Herecegovini saopćio je danas da je Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo kvotu za hadžije iz Bosne i Hercegovine.

Kako se u saopćenju navodi, Ured za hadž i umru je kao i proteklih godina odredio kvote po muftijstvima i to za Sarajevsko muftijstvo 300 hadžija, Zeničko 170, Tuzlansko 160, Bihaćko 150, Travničko 60, Mostarsko 30, Banjalučko deset, Goraždansko pet i Vojno muftijstvo pet hadžija.

Uvjeti za prijavu na hadž su - da nije stariji od 65 godina na dan 15. jula 2022. godine, da ima primljene dvije doze odobrenih vakcina protiv Covida 19 (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ili jednu dozu Johnson&Johnson - ako su primljene dvije doze drugih vakcina, treća doza mora biti s jednom od  nabrojanih), a ukoliko će proći osam mjeseci od primljene druge vakcine na dan 1. juna 2022. mora se primiti i treća doza.

Također, uvjeti za prijavu na hadž podrazumjevaju da je osoba primila vakcinu protiv meningokoknog meningnitisa (ACWY - 135 ”žuti karton”), da ima pasoš koji je važeći najmanje do 1. decembra 2022. godine, te da ima fotografije s bijelom pozadinom, formata kao za pasoš, i da prije putovanja uradi PCR-test koji ne smije biti stariji od 72 sata, javlja MINA.

Prednost kod prijave za hadž imaju osobe koje prvi put obavljaju hadž za sebe.

Rok za prijavu, odnosno krajnji rok za evidentiranje kandidata je 5. maj 2022. do 12.00 sati u muftijstvima i medžlisima.

Iz Ureda za hadž i umru navode kako će detaljne informacije o dokumentaciji i cijeni biti naknadno objavljene.