Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva ponegdje u Bosni je moguć slab lokalni pljusak ili slaba kiša. Poslije podne i u večernjim satima kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u većini područja. Vjetar slab od umjeren sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura od 14 do 22 stepena.

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registorovana i slaba kiša. 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 0 stupnjeva, Ivan Sedlo 6, Sokolac 7, Sarajevo 8, Bugojno, Grude, Bileća, Trebinje i Livno 9, Bihać, Jajce, Stolac, Srebrenica i Zenica 10, Drvar, Mostar, Neum, Zvornik i Tuzla 11, Brčko, Gradačac, Banja Luka, Bijeljina i Sanski Most 12, Doboj 13 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 931 milibar, za 10 milibara je niži od normalnog i sporo raste.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva ponegdje u Bosni je moguć slab lokalni pljusak ili slaba kiša. Poslije podne i u večernjim satima kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u većini područja. Vjetar slab od umjeren sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura od 14 do 22 stepena, piše RTV USK.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima. Najviša dnevna temperatura oko 14 stepena.

U srijedu 10.04.2019., pretežno oblačno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Jutarnje temperature od 5 do 10, na jugu od 9 do 13, a dnevne od 13 do 20 °C.

U četvrtak 11.04.2019., pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevne od 12 do 18 °C.

U petak 12.04.2019., pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Padavine uglavnom u većem dijelu Hercegovine, Krajini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od 2 do 7, na jugu od 6 do 10, a dnevne od 5 do 11, na jugu od 14 do 18 °C.

 Stanje na cestama 

Od danas se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavlja saobraćaj za putnička vozila. Za vrijeme radova putnička vozila koristit će alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koristit će putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog izvođenja radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik (A-1, smjer Vlakovo-Jošanica), do kraja ovog mjeseca saobraća se usporeno-jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na magistralnom putu M-18 Kladanj-Podpaklenik, a na mjestu radova postavljena je svjetlosna signalizacija.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac. M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

U većem dijelu BIH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na sve vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.