Moguć sastanak Putina i Trampa u novembru

Borisenko je rekao da je Moskva uputila sličan prijedlog Vašingtonu još u junu.

Ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Donald Tramp (Trump) mogli bi se sastati u Parizu 11. novembra ukoliko obojica budu prisustvovala komemoraciji povodom završetka Prvog svjetskog rata, javila je agencija RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je otvorena za dijalog i spremna je razmotriti vrijeme i mjesto mogućeg sastanka dvojice lidera ukoliko je i Vašington zainteresiran, navodi se u saopćenju.

Istovremeno, šef ruskog odjeljenja za Sjevernu Ameriku Đorđi Borišenko (Georgi Borisenko) izjavio je da je Rusija ponudila Americi potpisivanje sporazuma o nemiješanju u unutrašnje poslove druge strane, ali da Vašington to ignorira i odbacuje.

Borisenko je rekao da je Moskva uputila sličan prijedlog Vašingtonu još u junu, prije samita Putina i Trampa u Helsinkiju.

- Poslali smo nacrt takvog pisma američkim kolegama kako bi ga mogli razmotriti. SAD su to odbacile. Spremni smo im dati pisane garancije u bilo kojem trenutku, ali američka strana ne pokazuje da je zainteresirana - izjavio je ruski zvaničnik za Sputnjik.