Obrazloženje presude: Evo zašto su Orić i Muhić oslobođeni krivice

Home

Obrazloženje presude: Evo zašto su Orić i Muhić oslobođeni krivice


Državni sud oslobodio je krivice Nasera Orića i Sabahudina Muhića za ubistva zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) na području Srebrenice, i Muhić, pripadnik ABiH, oslobođeni su krivice da su 1992. godine su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić kazao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu za ubistva zarobljenika, navodeći da je ključni element svih tačaka optužnice bio iskaz zaštićenog svjedoka O-1, koji po ocjeni Vijeća nije bio vjerodostojan.

“Tužilaštvo je moralo biti svjesno kontradiktornosti iskaza svjedoka O-1, koje je dao tokom istrage i na glavnom pretresu. I pored toga, Tužilaštvo je kao ključne koristilo izjave ovog svjedoka”, kazao je Maksumić.

Obrazlažući svaku od tačaka optužnice, Maksumić je kazao da je O-1 tvrdio da je bio očevidac sva tri ubistva opisana optužnicom, ali je utvrđeno da je više puta davao različite iskaze na ove okolnosti.

“U tri izjave po prvoj tački optužnice, kada je u pitanju ubistvo Slobodana Ilića, svjedok O-1 dao je tri različita iskaza. Na glavnom pretresu govorio je da je vidio ubistvo, dok u istrazi, u dvije ranije izjave, uopšte ne spominje akciju na Zalazju, kao ni optužene”, dodao je Maksumić.

Obrazlažaući drugu tačku optužnice kojom je obuhvaćeno ubistvo Milutina Miloševića, sudija Maksumić je relevantnim ocijenio nalaz vještaka Zorana Stankovića, koji je potvrdio da je na tijelu ubijenog pronađena jedna prostrijelna rana.

Prema riječima Maksumića, suprotno nalazu vještaka, O-1 je govorio da su Orić i Muhić u Miloševića ispalili po jedan rafal iz automatske puške.

“U istrazi je svjedok tvrdio da nije bio očevidac, već da je čuo o ovom ubistvu. Na glavnom pretresu je kazao kako je sa nekoliko metara gledako kako optuženi pucaju rafalno u Miloševića. Nalaz vještaka potvrdio je nešto sasvim suprotno, te stoga vijeće nije izjave svjedoka O-1 ocijenilo prihvatljivim”, kazao je Maksumić.

Treću tačku optužnice, kojom je obuhvaćeno ubistvo Mitra Savića, Tužilaštvo BiH je prema riječima Maksumića pokušalo dokazati svjedočenjem O-1 koji je rekao da su Savića ubili Orić i Muhić, pucnjima iz pištolja, a zatim i iz automatske puške.

“Dok u ranijim iskazima nije govorio o ubistvu, na glavnom pretresu je govorio kako je sve gledao iz neposredne blizine. Supruga ubijenog Savića, Stojanka, kazala je da je on ubijen u rovu i da je pogođen u usta. Isto je potvrdila i doktorica Vesna Jovanović, koja je bila na prepoznavanju tijela ubijenog 1992. godine, čije je izjave sudsko vijeće cijenilo relevantnim”, kazao je Maksumić.

Presudi je prisustvovala grupa žrtava srpske nacionalnosti koji su napustili sudnicu nakon što je Maksumić kazao da je donešena oslobađajuća presuda.

Predstavnici žrtava su nakon izlaska iz sudnice kazali da je “Orić za njih i dalje zločinac”, te da se “pitaju nakon ove nepravde kako ćemo živjeti skupa”.

“Sve samo zanima šta se desilo u julu 1995. godine, i gdje je ovdje pravda? Ovo je strašno i nečuveno”, rekla je Radojka Filipović.

Nakon izricanja presude, sudnicu su napustile i Majke Srebrenice kao i predstavnici bošnjačkih udruženja, koji su pozdravili Muhićev i Orićev izlazak s aplauzom. Kazali su da se nadaju kako će sada prestati “hajka na Orića”.

Orić je po izlasku okupljenima kazao “pravda je pobijedila”.

Orićeva braniteljica Lejla Čović je kazala da je presuda očekivana.

“Mi smo zadovoljni presudom, mogli smo to i oečkivati. Vjerovatno će se Tužilaštvo BiH žaliti tako da ovo nije konačna odluka”, rekla je Čović.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

(Izvor: BIRN)

Tagovi
Objavio: Pon, 09/10/2017 - 11:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top