Obrazovanje djece na većem dijelu teritorije BiH je u funkciji velikosrpske i velikohrvatske politike

Home

Obrazovanje djece na većem dijelu teritorije BiH je u funkciji velikosrpske i velikohrvatske politike


Sejfudin Tokić inicijator održavanja Sabora Novog bošnjačkog pokreta i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda povodom usvajanja novog Zakona o obrazovanju i vaspitanju u RS-u i drastične diskriminacije Bošnjaka u obrazovnom sistemu na većem djelu teritorije BiH dao je sljedeću izjavu za javnost:

" U novom Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u manjem bh. entitetu država BiH se i ne spominje a najvažniji elementi Okvirnog zakona o obrazovanju 2003. - zajednička jezgra nastavnih planova i programa potpuno su izbačeni iz obrazovnog sistema u ovom dijelu BiH.

Ovakvim činom Dodikova vladajuća oligarhija pokušava i formalno legalizirati dugogodišnju drastičnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva i sistematsku pravoslavizaciju i srbizaciju dječije populacije u školskom vaspitanju i obrazovanju.

Zaokupljeni ličnim interesima i unutrašnjim frakcijskim borbama bošnjački predstavnici u vlasti države i entiteta skoro pa nisu ni primjetili ovu činjenicu koja dugoročno u obrazovanju mladih gradi pretpostavke za negativan odnos prema državi BiH, nove međunacionalne tenzije pa i obnovu sukoba.

Međunarodne institucje u BiH, OHR a posebno Misija OSCE-a, čije su obaveze po Mirovnom sporazumu sprečevanje svih oblika diskriminacije u obrazovnom sistemu, više godina mirno posmatraju negiranje BiH, bosanskog jezika, kulture i historije ove zemlje te otvoreno negiranje genocida iz perioda 92.-95..

Ovakva situacija za bošnjački narod i sve patriote BiH neodrživa je i zbog toga pozivam sve redstavnike bošnjačke akademske, kulturne, vjerske i političke zajednice te NVO da se energično suprostavimo daljem negiranju države BiH i identiteta bošnjačkog naroda u obrazovanju na područjima gdje vlast imaju oligarhije M. Dodika i D. Čovića.

Predstojeći Sabor Novog bošnjačkog pokreta (Sarajevo 21.05.2017. godine) utvrdiće strateške ciljeve nove bošnjačke politike i stvoriti pretpostavke aktivnostima koje će vratiti dostojansvo Bosne, bošnjačkog naroda i svih patriota BiH u obrazovanju mladih u našoj državi."

 

(Izvor: Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda)

Objavio: Pet, 28/04/2017 - 06:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top