Obrazovanje u FBiH između zaštite zdravlja i sociološkog razvoja djece

Foto: Facebook
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić dostavio je osnovnim i srednjim školama instrukciju da se početak drugog polugodišta prolongira za još sedam dana, do 7. februara. Za USK također je pomjereno kretanje u školu do 7. februara za sve osnovce i srednjoškolce.

Odluka je donesena na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u ovom kantonu.

Prvu sedmicu ćemo nadoknaditi produženjem nastave u junu, a nadoknada druge sedmice će se izvršiti tokom ovog polugodišta, jer ne želimo da s nastavom uđemo duboko u juni, rekao je Kozlić.

Ekstremne hladnoće

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić ističe da je broj zaraženih građana rapidno povećan, ali da taj broj stagnira te da se očekuje da on počne opadati. Dodaje da produženje raspusta daje određene rezultate i doprinosi sprečavanju širenja zaraze među učenicima i nastavnicima.

To neće uticati na završetak školske godine, a odluka je korisna i zbog ekstremnih hladnoća, jer i na taj način čuvamo zdravlje djece i nastavnika – cijeni Jupić.

Naglašava da se mjere odnose na sve općine, pa tako i Žepče i Usoru, gdje je polugodište počelo 17. januara, prije prve odluke o odgađanju nastave, te izražava nadu da odvijanje nastave u ovim mjestima neće izazvati dodatno pogoršanje epidemiološke situacije.

 

Za razliku od Zeničko-dobojskog, u Kantonu Sarajevo nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama počinje u ponedjeljak, 31. januara. Kako kaže Merima Bečarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS-a, škole su te koje se posljednje trebaju zatvoriti.

Svi moramo uraditi sve da se ispoštuju epidemiološke mjere, ali opet moramo voditi računa i stalno ažurirati i prozivati struku da nam daje konkretne podatke, da vidimo da li ovim odlukama ugrožavamo zdravlje djece – naglašava Bečarević.

Parametri koji su se gledali prije i koji se sada prate jesu broj zaraženih, broj težih kliničkih slika i broj vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, budući da glavni grad prednjači po procentima imuniziranih.

Sve su to bili određeni kriteriji koji su uzimani u obzir kada je bilo u pitanju donošenje te odluke. Vrlo bitna nam je zaštita zdravlja učenika, kako fizičkog tako i mentalnog. Vodili smo se i analizom koju je dao uvaženi psiholog Remzija Šetić, a koji je pomenut u ovoj odluci koju je dala ministrica. Na osnovu toga smo dobili informaciju da se odluka donese. Ona kao takva ne mora biti konačna, kada se krene u realizaciju, ona se mora mijenjati – naglašava Bečarević.

Dodaje da je Vijeće roditelja KS-a tražilo da se ponovno uvede praćenje broja odsutne djece, odnosno učenika koji su pozitivni i koji su u izolaciji, te da se na osnovu toga adekvatno može i mora reagovati, jer se može desiti da bude više učenika koji su u izolaciji, koji su ostali kući, nego onih koji su u školi.

Predsjednicu Bečarević podsjećamo da 31. januara zasjeda i Skupština KS-a, i to online.

Imamo informaciju da je na taj dan i zasjedanje, Skupština se održava online i vidimo da su tu određene odluke gdje Skupštini treba kvorum. Nama i našoj djeci treba i znanje i zaštita zdravlja, sve ono što je država dužna da obezbijedi – kaže Bečarević naglašavajući da se i u Vijeću roditelja vode time da struka treba da stoji iza svoje odluke.

Struka je ta koja je odgovorna, a i sama ministrica koja donosi odluku. Smatram da je dobro konsultirala struku i na osnovu toga je donijeta odluka – ističe Bečarević.

Izuzetno je važno da u odnosu na sve ostale izazove koji su nas tokom pandemije SARS-CoV-2 snašli, našu djecu školujemo na način da idu u razrede.