Obrti u USK traže mogućnost za izvoz svojih proizvoda kao kolege iz entiteta RS

1233
Obrtnici Unsko-sanskog kantona kao i njihove kolege širom Federacije BiH godinama se osjećaju diskriminirani u odnosu na obrtnike u entitetu Republika Srpska, jer svoje proizvode, za razliku od njih, ne mogu izvoziti van granica Bosne i Hercegovine niti uvoziti potrebnu sirovinu i repromaterijal.

Suad Mehulić u bihaćkom naselju Ružica jedan je od krajiških obrtnika koji godinama proizvodi kovanu bravariju. Kao i njegove kolege, van granica BIH ne može izvesti svoje proizvode, ali ni uvesti repromaterijal, što mu stvara velik problem. Kako sam kaže, u datom vremenu sve je poskupilo zbog čega ovdašnji ljudi ne mogu ništa kupovati od njih.

U najvećoj mjeri to je, kako navodi, posljedica poskupljenja repromaterijala, a ukoliko još dođu u pitanje uvoz i izvoz, smatra da će sve završiti padom proizvodnje. Suad dodaje kako je donedavno svoje proizvode izvozio i repromaterijal uvozio preko posrednika.

Kako bi se riješio problem izvoza i uvoza smatra da bi vlasti BIH obrtnicima trebale dodijeliti certifikate zahvaljujući kojima bi mogli sami uvoziti i izvoziti prema svojim potrebama, a ne da moraju tražiti posrednika.

Tako bi, ističe, svi imali koristi, i država i obrtnici. U Obrtničkoj komori USK-a kažu kako od UIO BIH već šest godina traže odobrenje. Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK potvrđuje već rečeno, da obrtnici trebaju imati carinski broj i biti u mogućnosti da uvoze repromaterijal ali i izvoze gotove proizvode.

Osobe koje uvoze i izvoze robe u i iz BIH u Upravi za indirektno oporezivanje smatraju carinskim obveznicima kojima se dodjeljuje carinski broj kako bi mogli obavljati vanjskotrgovinski promet.

Arapović dodaje kako im nalažu da u rješenju o registraciji obrta treba stajati da će se obrtnici baviti uvozom i izvozom te da to mora propisati općinski organ uprave. Nadalje, smatra kako Općina za to nije nadležna već Uprava za indirektno oporezivanje BIH.

Ni u jednom zakonu kojeg su im protumačile pravne službe, ne stoji da je obrtnicima zabranjeno uvoziti i izvoziti, naglašava Arapović.