Obustavljen stečaj u Agrokomercu

Sud u Bihaću obustavio je stečaj u Agrokomercu, nakon što je uvažena žalba iz te velikokladuške kompanije, potvrđeno je agenciji Patria iz Agrokomerca.

Sud je ranije odobrio da Agrokomerc ide u stečaj i da se povjerioci namire prodajom nekretnina Agrokomerca, prenosi Nap.ba.

Dug zbog kojeg je Sud odobrio stečaj iznosi 36.000 KM, dok je Agrokomercova imovina procijenjena na više od 200 miliona KM, nakon čega su iz te kompanije upozorili na taj apsurd. 

Iz Uprave Akrokomerca nedavno su izjavili: „Plaćamo sve tekuće obaveze, prošle je godine 115 radnika otišlo u penziju s uplaćenim doprinosima od 1997. Svaki naredni radnik Agrokomerca koji stekne uslove za penziju bit će penzionisan. Ako odemo u stečaj, javni budžet Federacije će ostati siromašan upravo za poreze i doprinos koje mi uplaćujemo.“

Iz Agrokomerca su upozorili i to: „Počeli smo izmirivati sve svoje obaveze, platili smo dugovanja nastala zadnje četiri godine, smanjili smo obaveze za 3,5 miliona KM. Nema potrebe za stečajem...“

Do kraja 2019. na snazi je Vladina uredba koja zabranjuje stečaj u javnim preduzećima dok se u njima ne provede konsolidacija, koja će pokazati da li se firma može oporaviti ili sa njom treba raskrstiti, što je također jedan od razloga zbog čega je Sud zaustavio stečaj u Agrokomercu.