Očekuje li se smanjenje cijena polovnih automobila: Škoda Octavia kralj bh. tržišta

,

Tržište polovnih automobila u Bosni i Hercegovini i šire u Evropi suočava se s nizom izazova, posebno nakon nedavnog pada prodaje u ključnim evropskim zemljama, uključujući Njemačku, koja je glavni izvor uvoza za BiH. Očekivanja su da bi taj pad mogao utjecati na cijene na domaćem tržištu, no trenutna situacija ukazuje da su cijene polovnih vozila u BiH i dalje visoke, s prosječnom cijenom od oko 20 hiljada KM.

Dominantni igrači na tržištu su polovna vozila starija od 10 godina, čineći preko 55 posto ukupnog tržišta. Najtraženiji su modeli proizvedeni između 2007. i 2011. godine, a među popularnim markama su Volkswagen, Opel, Fiat Punto, Audi A4 i Renault Clio.

Uprkos padu cijena polovnih vozila u Njemačkoj, trenutna situacija u BiH pokazuje zadržavanje visokih cijena. Nedavno poskupljenje troškova uvoza, opća neizvjesnost uzrokovana geopolitičkim faktorima i inflacija doprinose održavanju visokih cijena na lokalnom tržištu.

Uprkos očekivanjima o smanjenju cijena, podaci iz Uprave za indirektno oporezivanje ukazuju na rast uvoza polovnih vozila u BiH tokom 2023. godine. U prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je preko 11.000 više polovnih vozila nego u istom periodu prošle godine, s ukupnom vrijednošću od 683.7 miliona KM.

Najskuplje uvezeno vozilo u tom razdoblju bilo je Mercedes Benz Maybach S 680 4 Matic, procijenjen na preko pola miliona KM.

Iako postoji rast uvoza polovnih vozila, primjećuje se i povećanje prodaje novih vozila, djelomično zahvaljujući nižim kamatnim stopama i povoljnijim uslovima nabavke. Ipak, potražnja u BiH i dalje je usmjerena na starije modele automobila, što ukazuje na kontinuiranu popularnost ovih vozila unatoč sve većim troškovima održavanja i manjoj energetskoj efikasnosti.

S obzirom na nisku platežnu moć stanovništva, ostaje pitanje hoće li Bosanci i Hercegovci doživjeti smanjenje cijena polovnih automobila u bliskoj budućnosti.