Turković se obrušila na Milanovića: "Očekujemo potporu prema europskom putu, a ne blokade i ucjene"

tzrka
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković optužila je u ponedjeljak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da svojim izjavama otežava provedbu reformi u BiH te europski put te zemlje.

U objavi na Facebooku Turković je navela kako u BiH "nitko ne pokušava slomiti nikoga" čime je aludirala na Milanovićeve izjave medijima u Splitu kada je on, uz ostalo, kazao kako se Republiku Srpsku ne može slomiti jer je ona realnost i sastavni dio Daytonskog sporazuma.

"Dok vlada Republike Hrvatske traži informacije od Ministarstva vanjskih poslova BiH o aerodromu kojega u Trebinju planiraju graditi vlasti manjeg bh. entiteta uz pomoć vlade Srbije, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, daje zapaljive izjave koje samo otežavaju reforme i europski put BiH", napisala je Turković sugerirajući kako su hrvatski predsjednik i vlada u nesuglasju u odnosu prema BiH.

Dodala je kako bi svim građanima BiH bilo važno dobiti potporu za provedbu reformi, što je posebice bitno u trenutku kada član Predsjedništva BiH Milorad Dodik blokira rad državnih tijela vlasti i to samo stoga jer ne želi prihvatiti da je u njegovoj zemlji zakonom zabranjeno nijekanje genocida i slavljenje ratnih zločina.

"Od europskih lidera među koje se ubraja i Milanović, građani BiH očekuju potporu reformama, europskom putu i funkcionalnosti države, a ne blokadama, ucjenama i opstrukcijama", napisala je Turković koja je kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Istaknula je kako je uvjerena da i većina građana Hrvatske od Milanovića očekuje i želi da se sa poštovanjem odnosi prema državnicima susjednih država koji su izabrani na demokratskim izborima, a koje poštuju i priznaju i sve europske i međunarodne institucije.

Time je aludirala na odbijanje Milanovića da se službeno sastane i komunicira sa Željkom Komšićem, sadašnjim predsjedateljem Predsjedništva BiH za kojega kaže da je nelegitmno izabran i da ne predstavlja izbornu volju većine Hrvata u BiH.

Tijekom boravka u BiH u srpnju Milanović je potvrdio kako neće ići u Sarajevo sve dok se "neke stvari ne riješe" odnosno dok Hrvati ne budu u prilici sami birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH.