Jukić: Očito je problem ako je neko blizak Čoviću ili Dodiku

Nešto prije 12 sati, Marko Pandža stigao je u zgradu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Ušao je sam, i nije želio odgovarati na pitanja novinara. Nije poznato ni da li je angažirao advokata. Dva i po sata kasnije, Pandža napušta zgradu pravosudnih institucija. Ponovno - bez komentara.

Prema dostupnim informacijama, državni tužitelji saslušali su Pandžu u svojstvu osumnjičenog.

Marko Pandža treća je osoba koja je saslušana u Tužiteljstvu BiH. Prije njega, tužitelji su saslušavali biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju. Međutim, njih dvojica su saslušavana u svojstvu svjedoka.

Inspektor SIPA-e, koji je privremeno suspendiran dok traje disciplinski postpak, našao se na snimku Magazina Žurnal, gdje se pojavljuje kao posrednik između Aleševića i Tegeltije. Pandža je, navodno, od Aleševića uzeo 2.000 maraka mita, namijenjenog, prema tvrdnjama Žurnala i Aleševića, predsjednku Visokog vijeća.

Nermin Alešević za N1 objašnjava kako je stupio u kontakt s Pandžom:

"Dobio sam informaciju da se poznaju kad sam predavao dokumentaciju oko krađe identiteta maloljetnih igrača u ispostavi SIPA-e u Banjaluci. Ne mogu se sjetiti od koga."

Ured disciplinskog tužitelja ranije je pokreno disciplinsku tužbu protiv Tegeltije. Ona je odbačena na disciplinskoj komisiji, koju imenuje VSTV. Sudac Branko Perić, ne očekuje da bi i žalba nešto mogla promijeniti.

"Ovo je završena stvar kada su u pitanju institucije. Tužilac je pozvao Tegeltiju i saslušao u svojstvu svjedoka, i tako ga amnestirao od odgovornosti. Iako je Tegeltija bio ključni čovjek, i trebao je biti osumnjičeni. I ako Disciplinska komisija kaže da nema disciplinske komisije, ne postoji niko više ko može reagovati", kazao je.

Disciplinska komisija VSTV-a je neobično brzo odbacila tužbu protiv Tegeltije, ocjenjuje Florian Bieber.

"Ako svi ostali procesi tako dugo, prilično je sumnjivo u kontekstu tako spornih procesa, je malo neočekivano da se takav spor tako brzo riješi", kazao je profesor sa Univerziteta u Grazu.

Na Bieberovu opasku odgovorila je Ružica Jukić, u reakciji za N1.

"Neka pročita Poslovnik i Zakon o VSTV i znati će da je to hitan postupak. Drugo, i Tužiteljstvo je trebalo da odradi brzo. Treće - ja nemam veze ni sa jednim ovim političarem. Nisam se ništa okoristila od dva mandata. Imam plaću veću od svog predsjednika suda za 200 KM i vraćam se na poziciju sa koje sam došla. Ne znam za druge kolege ko je blizak kojoj stranci, ali očito je da je problem ako je neko blizak Čoviću, Dodiku ili Radončiću, dok apsolutno nije problem da bude neko blizak Mektiću i Izetbegoviću."

Afera "Potkivanje" još nije institucionalno istražena. Najavljuje se mogućnost novih okupljanja građana protiv, kako se ističe, korumpiranog pravosuđa.