Ocu s Downovim sindromom dirljivo čestitala 50 rođendan:"Ti si najhrabrija osoba"

.
Tokom odrastanja, Richie Anne Castillo imala je kompliciran odnos sa svojim tatom. On ima Downov sindrom, a nju su tokom odrastanja vršnjaci zlostavljali zbog toga. Danas, na 50. rođendan svog oca, Richie mu je posvetila dirljiv post na Facebooku u kojem je napisala sve što je naučila od njega i sve što cijeni kod njega. Post je u međuvremenu dirnuo brojne ljude te se počeo širiti.

 

Dragi tata, danas je vrlo poseban i vrlo čudesan trenutak u tvom životu. Danas imaš 50 godina, a ja sam blagoslovljena što je tvoj život tako dug i lijep. Liječnici su još uvijek zadivljeni tobom”, započela je.

Dodala je da njen tata nema Facebook, no ona želi da cijeli svijet zna koliko je ponosna na njega.

 

 

 

Želim da cijeli svijet zna koliko si divan iznutra i izvana. Tata, trebalo mi je puno godina prije nego što sam skupila hrabrost da se suočim sa svima koji nisu znali cijelu istinu, jer je prilično zbunjujuća. U osnovnoj školi napadali su me jer su rekli da si ti drugačiji. Ja te kao dijete nisam vidjela kao drugačijeg, vidjela sam te kao svog tatu. Nisam shvaćala zašto mi se rugaju i nazivaju me nenormalnom. Shvatila sam kasnije i osjećala sam se kao kukavica. Ti zaslužuješ više od kukavičke kćeri poput mene. Ti zaslužuješ ljubav, razumijevanje, strpljenje i prihvaćanje kao i svaki pojedinac s Downovim sindromom. Danas ti sastavljam rođendansku čestitku što dosad nikad nisam napravila. Ti zaslužuješ više”, nastavila je.

Dodala je da je njen tata “najjače i najhrabrije ljudsko biće” koje ona poznaje. Prošao je brojne operacije i živio je s određenim ograničenjima, ali nikad se nije bojao niti kukao.

 

Uvijek su imao osmijeh na licu nakon cijelog dana provedenog u centru za dijalizu ili nakon hipoglikemijskog napada”, dodala je.

Ti si najhrabriji jer su prošao kroz toliko toga, a nikad se nisi uplašio. Ne mogu se zamisliti na tvom mjestu. Vidjela sam te u najgorim trenucima, kad si bio slab i umoran. Kad bih čula te riječi, ‘Kapoy na (Umoran sam)’ ili ‘Sakit kaayo (Stvarno me boli)’, danima sam plakala i nisam mogla podnijeti povratak u bolnicu”, napisala je.

Richie je navela da je njen tata doživio puno boli, a ona je u njegovim brojnim bitkama bila odsutna kći.

 

Ako žalim zbog jedne stvari to je činjenica da sam te skrivala jer sam i dalje ono dijete koje se boji da će ga napadati. No volim te više nego što ćeš ikad znati i ti si moja inspiracija”, napisala je.

Dodala je da svi obožavaju njenog oca jer može staviti osmijeh na svačije lice.

 

I ti nas nekad živciraš, ali te volimo. Znam da i ti imaš dobre i loše dane (tvoji loši dani su i naši loši dani). Znaš biti zločest i gurati nas od sebe, uključujući mene. Ali to si ti i to je u redu. U redu je biti drugačiji”, napisala je.

Mogla bih nastaviti govoriti o tebi, no bilo bi predugo. Sretan ti 50. rođendan, tata. Hvala ti što me uvijek zoveš svojom jedinom djevojčicom jer ću to uvijek biti. Ja sam jaka i hrabra zbog tebe, volim te puno. Mislim da sam sada dovoljno velika da se branim od nasilnika”, napisala je.

Njen post skupio je 250.000 reakcija i podijeljen je 77 hiljada puta.